Emma napja van. | 2024.04.19

L. Simon László: kiváló kapcsolatokat ápol Magyarország és Dél-Korea

2016-03-31 15:53:00

 

Kiválóan működnek a politikai és a kulturális kapcsolatok Magyarország és Dél-Korea között, a két ország gazdasági kapcsolatának sikere közismert - mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára, az Interparlamentáris Unió magyar-dél-koreai baráti tagozatának elnöke csütörtökön Budapesten.

    A Dél-Korea és Magyarország kapcsolatrendszere című konferencián L. Simon László kijelentette: az Orbán-kormány 2010-es megalakulása óta a két ország kapcsolatrendszere még összetettebb, gazdagabb és szorosabb lett. Hozzátette: az elmúlt évek diplomáciai tevékenysége nagyon intenzív volt, az elmúlt két évben a legmagasabb szintű találkozókat tartották Budapesten és Szöulban.
    L. Simon László a két ország közötti közvetlen légi járat megteremtését szorgalmazta, mert - mint mondta - az nagymértékben tudna hozzájárulni a kereskedelmi, a kulturális és a turisztikai kapcsolatok erősítéséhez.
    Emlékeztetett arra, hogy Dél-Korea és Magyarország több mint 25 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat, 2019-ben ünnepeljük majd ennek a 30. évfordulóját.
    Kiemelte, a kulturális kapcsolatok legalább olyan intenzívek, mint a politikaiak, Budapesten 2012-ben megnyílt a Koreai Kulturális Központ, amely gazdag programmal fogadja az érdeklődőket.
    Az államtitkár kitért arra is: a két ország kapcsolatában fontos szerepet játszott a koreai televíziózás magyarországi bemutatkozása. Dolgoznak azon, hogy újabb koreai televíziós sorozatokat ismerjen meg a magyar közösség - közölte.
    Szólt arról is, hogy Magyarország és Dél-Korea gazdasági kapcsolatainak sikere közismert, Magyarországon számos koreai vállalat van, komoly befektetésekkel.
    Kiemelte azt is, hogy a Magyar-Koreai Baráti Társaság nagyon sokat tesz hozzá a két ország kulturális kapcsolatainak ápolásához.
    L. Simon László közölte azt is, hogy 2015-ben több mint százezer koreai turista látogatott Magyarországra.
    Jim Gun Hjong, a Koreai Köztársaság nagykövete arról beszélt, hogy a két ország között a kis- és középvállalkozások, valamint a nemzetvédelem területén látnak további kapcsolati lehetőségeket.  
    Közölte, tavaly a Koreai Kulturális Központban több mint 35 ezer látogató fordult meg, 60 százalékkal több, mint 2014-ben. A nagykövet hozzátette, támogatják, hogy Dél-Koreában nyíljon Magyar Kulturális Központ. Jelenleg folynak az egyeztetések - jegyezte meg.
    Szegő Andrea, a Magyar-Koreai Baráti Társaság elnöke elmondta, a mostani tanácskozással először fordul elő, hogy "az állami intézmények és a privát szféra mellett" a civil oldal is megjelenhet a két ország kapcsolatában. Közölte, nagyban segítené a kapcsolatok ápolását, ha Dél-Koreában lenne működő partnerszervezete a társaságnak.
    Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: Magyarország és Dél-Korea stratégiai partnerként tekint egymásra. Közölte: Magyarország határozottan támogatja a szöuli kormány Észak-Korea-politikáját, továbbá a félsziget stabilitását szolgáló kezdeményezéseit.
    Hozzátette, a béke és biztonság, valamint a globális kihívások elleni küzdelem erősítése érdekében mindkét ország eltökélt abban, hogy a védelmi együttműködés területén is erősítsék kapcsolataikat.
    Király Péter, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője elmondta, hogy erdészettudományi együttműködés folyik az akáctermesztés fejlesztése területén, valamint agrár-környezettudományi együttműködések zajlanak a környezetbiztonságra épülő élelmiszerbiztonság erősítése érdekében.
    Közölte azt is, szeretnék jobban megismertetni a dél-koreaiakkal a magyar borokat a jövőben. Magyarország jelenleg elsősorban sertéshúst exportál az ázsiai országba.
    A konferenciát az Interparlamentáris Unió magyar-dél-koreai baráti tagozata szervezte.