Emma napja van. | 2024.04.19

Német lap: Moszkvából irányítják a kelet-ukrajnai szakadár területek közigazgatását

2016-03-31 06:08:16

Az orosz kormány irányítja az oroszpárti szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területek közigazgatási ügyeit - írta szerdán a Bild című német lap egy kiszivárgott orosz kormányzati dokumentumra hivatkozva.

    A lap a Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök által életre hívott, "Donyeck és Luhanszk régió érintett délkeleti területeinek humanitárius segélyezését szolgáló tárcaközi bizottság" nevű testület 2015. október 23-i ülésén készült jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, a dokumentumból kitűnik, hogy beigazolódott, amitől megfigyelők régóta tartottak: az orosz kormány dönt a szakadár területek minden ügyében.
    A bizottság hat munkacsoportot alakított (pénzügyi és adózási jog; vámpolitika és lakás-, illetve közszolgáltatási ügyek; az ipar helyreállítása; energiahordozókkal folytatott kereskedelem; a villamos energia piacának létrehozása; közlekedési infrastruktúra), ezek a legapróbb részletekig szabályozzák az adott ügyeket.
    A Bild által megkérdezett szakértők nem tapasztaltak eltérést a szakadár területek igazgatására életre hívott bizottság és az orosz belföldi ügyekkel foglalkozó hasonló testületek üléseinek jegyzőkönyvei között.
    A lap hozzátette, hogy a bizottság rendszeres tanácskozásain orosz hatóságok, köztük a versenyhivatal és a szövetségi vámügyi hivatal képviselői is részt vesznek, és a tavaly októberi értekezleten csak egy ukrán volt jelen, a DTEK energetikai társaság képviselője. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság vezetőit csak az ülés eredményeiről tájékoztatták.
    Hírszerzési körökben a Bildnek megerősítették, hogy Moszkva teljes mértékben ellenőrzi a kelet-ukrajnai szakadár területeket, és úgy tűnik, Oroszország csatlósállamaivá tette őket, ami az ukrán válság politikai rendezéséről 2015 februárjában kötött minszki megállapodások egyértelmű megsértését jelenti.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó