Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az iráni elnök lemondta ausztriai látogatását

2016-03-29 21:10:00

 

Biztonsági okokra hivatkozva lemondta Haszan Róháni iráni elnök szerdára tervezett ausztriai látogatását - közölte kedden az osztrák államfő hivatala.

 

    Haszan Róhánit Heinz Fischer osztrák államfő katonai tiszteletadás mellett fogadta volna szerdán délelőtt Bécsben. Az iráni elnök mintegy nyolcvan fős delegációval, köztük számos iráni miniszterrel érkezett volna az osztrák fővárosba. 
    Az előzetes tervek szerint csütörtökön egy iráni-osztrák gazdasági fórumon vett volna részt a két állami vezető. Az osztrák gazdasági élet e látogatástól remélte a bilaterális kapcsolatok feléledését - áll a közleményben. 
    Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjával kapcsolatban, amelynek hatására az iszlám köztársasággal szemben hozott számos nemzetközi szankciót feloldottak. Ez megnyitotta az utat a gazdasági fellendülés előtt az ázsiai országban. A mérsékelt Haszan Róháni szövetségesei februárban többséget szereztek a parlamentben. Az elnök a gazdasági nyitás és a belpolitikai reformok mellett áll ki, emiatt szembekerül a konzervatív erőkkel. 
    Az iráni elnök látogatásával egyidőben több tiltakozóakciót is terveztek, bírálva az iráni rezsimet az Izrael-ellenessége, a halálbüntetés alkalmazása, a nők és a szexuális kisebbségekkel szembeni elnyomó politikája miatt. 
    Az osztrák belügyminisztérium az ausztriai biztonsági szervekre hivatkozva kedden azt közölte, hogy az iraki elnök látogatása miatt nem áll fenn biztonsági fenyegetettségre utaló jel. A tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy az osztrák illetékes szerveknek nagy tapasztalatuk van az állami látogatások biztosítása terén. 
    A közlemény szerint az iráni elnök a hét elejére Irakba tervezett útját is elhalasztotta.
    Heinz Fischer sajnálatát fejezte ki a lemondott látogatás miatt, és arról beszélt, hogy minden állam maga dönt vezetőinek biztonságáról. Fischer tavaly szeptemberben látogatott el Iránba, ő volt az első uniós államfő, aki 2004, vagyis az Irán atomprogramjáról szóló vita kezdete óta Teheránban járt. Utazásának feltétele akkor a nukleáris megállapodás volt, amelyet július 14-én hoztak tető alá. 
    Az iráni elnök bécsi látogatásának újabb időpontját még nem tisztázták.