Emma napja van. | 2024.04.19

Újabb jogszabályváltozások várhatók az egészségügyben

2016-03-29 13:40:48

 A fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhetne, négy új pszichotróp vegyületet vennének fel ezen anyagok jegyzékébe, és egyebek között változna a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága annak a jogszabálytervezetnek a nyomán, amely a kormány honlapján olvasható.

    Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztés szerint négy új vegyület kerülne fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. E jegyzék bővítése lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.
    A törvényjavaslat nem tenne különbséget a teljes családok (apa-anya együtt) és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál, így a változtatás szerint a jövőben a teljes családok is ugyannyi gyermekápolási táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók. A jogalkotó megjegyzi, a jelenleg hatályos rendelkezés előnyben részesíti azon szülőket, akik egyedülállóként nevelik gyermeküket, és rövidebb táppénzes időszakra lehet jogosult az a család, ahol az apa és az anya együtt, teljes családban gondozza gyermekét.
    A módosítás jelentős ügyintézési határidő- és bürokráciacsökkentést is eredményez, hiszen a gyermekápolási táppénz igénylése esetén nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.
    A kormány által még nem tárgyalt törvénytervezet szerint lehetővé válna, hogy a rezidens a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben teljes naptári évben külső képzőhelyen töltse a képzését.
    A tervezet a jövőben lehetőséget adna arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. A dokumentumban az olvasható, évek óta megoldatlan a zárt területen tartott, nagy látogatottságú rendezvények, fesztiválok - mint például a Sziget vagy a Volt fesztivál - esetében a gyógyszerellátás biztosítása. Fő szabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez - a távolság szerinti sorrendiséget betartva - a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó