Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2016-03-27 17:37:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    Az esti órákban hazánk nagy részén csökken a gomolyfelhőzet, majd éjszaka nyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet. Hétfőn rövid napos időszakok lehetnek, többnyire erősen felhős lesz az ég, és néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. A déli, délkeleti szél napközben az Alpokalján és a Kisalföldön megélénkülhet, egyébként gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11 és 17 fok között valószínű.


    Időjárási helyzet Európában:
   
    Az Olaszország-Baltikum-Észak-Ural vonalban, illetve ennek jó ezer kilométeres környezetében a talajon magasnyomás analizálható. Ennek területén általában kevés a felhő, és csapadék sincs, azonban a peremvidékén, illetve a Balkánon és a Kárpát-medence környékén erősen felhős tájak is láthatók, ahol az eső, záporeső sem ritka, sőt egy-egy zivatar is kitör. Itt a magasban lévő hidegcsepp labilizálja a légállapotot, ez vezet a csapadéktevékenységhez. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában csupán 1 és 7 fok között változik, lévén, hogy hideg légtömegben van a terület. Csak a délebbre eső helyeken van 10 foknál melegebb. Ezzel szemben Európa nyugati felének időjárását többközéppontú cikloncsalád alakítja, amelynek centrális része az óceán felett van az Izland-Skócia-Norvégia által bezárt térségben. Ennek előoldalán Németországban, Skandináviában délies az áramlás, ami meleg légtömeget szállít: Dél-Svédországban 10 fok fölé melegszik fel a levegő, az Alpoktól északra pedig 13, 18 fokot mérnek a délutáni órákban. Franciaország déli felén és az Ibériai-félszigeten már nyáriasan meleg van, 20, 27 fokos csúcshőmérséklettel. Ugyanakkor az Amszterdam-Párizs-Madrid vonalban hidegfront húzódik, amely mentén borongós, csapadékos idő van, a front mögött pedig akár 10 fokkal is alacsonyabb a hőmérséklet a fenti értékekhez képest. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását egyre kevésbé - már csak a keleti területeken - határozza meg a fent említett hidegcsepp, hétfőn pedig nyugat felől meleg és nedvesebb levegő érkezik fölénk.