Andrea napja van. | 2024.04.18

Húsvét - Bogárdi Szabó István: ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket

2016-03-27 15:30:00

Ma is a feltámadott Krisztus gyűjt össze bennünket, úgy, mint egykor a tanítványait - mondta Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke vasárnap a fővárosi budahegyvidéki református templomban.
 Bogárdi Szabó István húsvétvasárnapi igehirdetésében húsvét történetét felelevenítve szólt arról, hogy Jézus feltámadására a tanítványok első válasza az elzárkózás volt, nem hittek, de Jézus "csodálatos szeretettel vezeti őket bizonyosságra".
    Ez döntő pillanat volt; "kilépni a strukturált reménytelenségből az Isten által megnyitott jövendőbe. (...) Megérezni, hogy Jézus feltámadása érvényessé tette a kereszten hozott áldozatát, és Isten szent engeszteléssel öleli magához az embert" - hangsúlyozta Bogárdi Szabó István. 
    A mai kor keresztényeiről azt mondta: könnyű őket szétszórni, nem kapnak védelmet, ma ők a csüggesztő leszólások, a cinizmus, az üldözés és a terror céltáblái. 
    "A hatalmasok pedig (...) széttárják kezüket, a vállukat vonogatják, tehetetlennek mondják magukat, mossák kezeiket, mint Pilátus, máskor (...) meg a kezüket dörzsölik" - fogalmazott Bogárdi Szabó István.
    Könnyű tehát szétszéledni, és a mai keresztények éppen olyanok, mint egykor a tanítványok, akik először nem hittek - mondta a püspök.
    Bogárdi Szabó István kiemelte: a mai Krisztus-követők között is voltak hitetlenek, csoda elől menekülők, de Krisztus hatalma által bennük is megkezdődött egy másik élet.
    Hinni annak a tudomásulvételét jelenti, hogy Istené a végső szó, és ez csodálatos, mert Isten igazmondó, vagyis az irgalom győzedelmeskedik - mondta a püspök, hozzátéve: "a gyűlölet, a bűn, a halál, az elveszés ideje mind-mind meg van számlálva".
    A húsvétvasárnapi istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be.