Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az álmok és a valóság világát mutatja be a Budapest Táncszínház új előadása

2016-03-27 14:59:00

Az álmok és a valóság világát mutatja be két egyfelvonásos produkcióban a Budapest Táncszínház Álomőrző című új eladása, amelynek premierje március 30-án lesz a Müpa Fesztivál Színházában.
A társulat Jirí Pokorny cseh koreográfussal, az NDT2 alkotó-művészével készítette el legújabb darabját. A Dózisban (Doze) Pokorny olyan világot mutat be, amely az álom határát feszeget. A produkció megidézi, ahogy sodródunk, szunyókálunk, és lassan közeledünk az ébredéshez - olvasható a rendező Nemzeti Táncszínház által az MTI-hez eljuttatott ismertetőben.
    A Komor mozgásterek (Gloomy Latitudes) egyszerű módját ábrázolja annak, hogyan lehet az ember ellenálló a valósággal szemben. Megtalálni a szökési lehetőségeket a jelen, a múlt és a jövő ismeretlen tereibe, számtalan különböző módon. A legkiválóbb módszer az önmagunkkal való beszélgetés e kérdésekről.
    Jirí Pokorny 2003-ban csatakozott az NDT2-höz, majd 2006-tól az NDT1 (Nederlands Dans Theater - Holland Táncszínház) táncosaként folytatta karrierjét. Számos híres koreográfussal - Jirí Kylián, Paul Lightfoot, Sol Léon, Mats Ek, Crystal Pite, Ohad Naharin - dolgozott együtt, emellett koreográfiákat készít az NDT2 számára és tanárként dolgozik az NDT Move In programjában, valamint a Mediterraneo táncfesztiválon és az olasz Architanznál.
    Az 1991 óta működő Budapest Táncszínház Magyarország egyik vezető modern táncegyüttese. Földi Béla alapító vezetésével a társulat számos elismert magyar és külföldi koreográfussal - Raza Hammadi, Amir Kolben, Krisztina de Chatel, Neel Verdoorn, Egerházi Attila, Frenák Pál, Juronics Tamás, Mándy Ildikó és Berger Gyula - dolgozott együtt az elmúlt 25 évben.
    Az Álomőrző című előadásban Baumgartner Krisztina, Kiss Tamás, Macskin Zita, Mary Katakura, Sághy Alexandra, Ruzsom Mátyás, Valentin Brunner és Vattai Dzsenifer lépnek színpadra.