Emma napja van. | 2024.04.19

Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát

2016-03-26 17:13:22

A teljesen sötétbe boruló Szent Péter bazilikában kezdődik a virrasztás nagyszombat este, amelyen Ferenc pápa tizenkét olaszt és külföldit keresztel meg. Nagypéntek este az egyházfő pénzt küldött a római utcákon élő hajléktalanoknak.

    A húsvéti vigília hagyománya szerint a nagyszombat este fél kilenckor kezdődő szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indul, ahol az egyházfő megáldja a tüzet és a húsvéti gyertyát.
    Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajóján az oltárig haladnak. Szokás szerint a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben van, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világítják meg. A bazilikában akkor gyulladnak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ér. A szertartás során megszólalnak a Szent Péter bazilika addig néma harangjai is.
    Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesít a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik a világ különböző országaiból érkeznek.        A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrzik a Szent Péter térre való belépéskor
     A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál vezette a keresztutat, a "jobbkezeként" ismert Konrad Krajewski pápai főalamizsnás hálózsákokat és pénzadományt osztott szét egy római menhelyen és az olasz főváros utcáin élő hajléktalanok között. A több órás útján Krajewski érsek száz "stációt" tartott - fogalmazott a Vatikán. Az adomány összegét nem közölték, de tavaly és tavalyelőtt a főlamizsnás szintén nagypéntek este fejenként ötven eurót (több mint 15 ezer forintot) adott a hajléktalanoknak.