Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elfogták Debrecen egyik legjelentősebb orgazdáját

2016-03-26 14:15:00

 

Az elmúlt hónapokban összesen 165 millió forint értékű adózatlan cigarettát és dohányt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy debreceni orgazdától, ezzel kiiktatták a Hajdú-Bihar megyei illegális cigarettakereskedelem egyik főszereplőjét, és leleplezték titkos raktárát - közölte a NAV regionális sajtóreferense szombaton az MTI-vel.

    Jánvári Regina tájékoztatása szerint a visszaesőnek számító férfit a Debreceni Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
    Közleményében a sajtóreferens emlékeztet: alig egy hónapja adtak hírt arról, hogy sokadszorra értek tetten egy debreceni férfit, akit az M3-as autópálya görbeházi térségében állítottak meg a NAV nyomozói.
    A megállásra kényszerített férfi az utolsó pillanatokat kihasználva mobiltelefonokat dobált ki a járműből. Nem véletlenül esett pánikba: autójában 16 millió forintnyi, több mint 14 és félezer doboz adójegy nélküli cigarettát és megannyi kulcscsomót találtak. Közülük az egyik ahhoz a debreceni garázshoz tartozott, amelyben további 18 ezer doboz, 19 millió forint értékű cigarettát és több mint egy tonna fogyasztási dohányt tároltak - ismertette a részleteket a szóvivő.
    Hozzátette: az orgazda ezt követően sem tétlenkedett, és a napokban rátaláltak titkos cigarettadepójára is. Bérleményei ellenőrzésekor, egy raktárnál jelzett a cigarettakereső kutya. Az épület színültig volt cigarettát, és további feldolgozásra előkészített dohánylevelet tartalmazó kartondobozokkal.
    A pénzügyi nyomozók 72 és fél ezer doboz adózatlan cigarettát és több mint 15 tonna dohánylevelet lefoglaltak. Ez a dohánymennyiség - átlagos töltősúllyal számolva - több mint egymillió szál cigaretta előállításához elegendő.
    A NAV közleménye utal rá, hogy a gyanúsított komoly bűnözői előélettel rendelkezik: 2006-tól több alkalommal ütöttek rajta "munka" közben, mígnem egy 2008-as tettenérés alkalmával, kis híján elütött egy pénzügyőrt. Ezt követően több mint öt év börtönbüntetésre ítélték, és bevonták a jogosítványát.
    Az elmúlt két hónap eseményeinek tanúsága szerint szabadult bűnismétlőként sem hagyott fel az illegális üzlettel, Budapesten és Hajdú-Bihar megyében rendelkezett kiterjedt vevőkörrel. Üzletszerű tevékenységétől az sem riasztotta vissza, hogy jogosítvány nélkül vezessen, ezzel megsokszorozva lebukási esélyeit - mutatott rá a szóvivő közleménye, megjegyezve, hogy az előzetes letartóztatásban lévő férfi akár 10 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat orgazdaság és jövedékkel visszaélés elősegítése miatt.