Auguszta napja van. | 2024.03.29

Simicskó: a terroristák ellen minden eszközt be kell vetni

2016-03-25 09:25:00

 

A terroristák ellen minden eszközt be kell vetni - szögezte le a honvédelmi miniszter péntek reggel a TV2 Mokka című műsorában. Simicskó István kiemelte azt is, hogy a kormány a terrorellenes akciócsomagjával sem hozna alaptalan, az arányosságot figyelmen kívül hagyó intézkedéseket.

 

    A miniszter felidézte, a kormány korábban is jelezte, hogy a migráció, a tömeges bevándorlás "jó lehetőséget" adott arra, hogy terroristák jussanak Európába, és felhívta a figyelmet arra is, hogy ezáltal Európa terrorfenyegetettsége nő. Ezt igazolják a múlt novemberi párizsi merényletek és a héten történt brüsszeli robbantások is - fejtette ki Simicskó István, hozzátéve: fel kell készülni arra, hogy Európa bármely más fővárosában történhetnek hasonló cselekmények.
    Simicskó István kitért arra, az említett eseteknél is felmerült, hogy a titkosszolgálatok nem osztottak meg minden információt egymással. Ezért döntött úgy a kormány, hogy szükség van egy koordinációs szervezetre. A terrorelhárítási információs és bűnügyi központba minden polgári és katonai titkosszolgálatból delegálnának tagokat. A honvédelmi miniszter azt mondta: hasonló lenne, mint a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ. Azt szeretnék, hogy ez az új szervezet minél gyorsabban felálljon, mert - mint megjegyezte - bármikor bekövetkezhet egy a brüsszeli robbantásokhoz hasonló esemény.
    A kormány csütörtökön bejelentett terrorellenes intézkedési csomagjáról elmondta: terrorhelyzet esetén a kormány hozhatná meg a szükséges intézkedéseket, bizonyos korlátozásokat. Ezekről viszont a parlamentet, illetékes szakbizottságait, a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottságot is tájékoztatnia kell.
    A honvédelmi miniszter megjegyezte, hogy más országokban a hasonló döntéseket már meghozták. Mint kiemelte: a biztonság az egyik legfontosabb érték, amiért áldozni kell. A szabadságértékeket védő ellenzéki reakciókra akként reagált, hogy szabályokra, együttélési normákra szükség van. Közlekedési szabályok is vannak, amiket betartunk - fogalmazott.
    Simicskó István elmondta: lesz még egyeztetés, amely során az ellenzéki pártok frakcióvezetőit is tájékoztatják az intézkedési csomag elemeiről. A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar emberek biztonságából nem szeretnének engedni. Új helyzet van - szögezte le a honvédelmi miniszter, hozzátéve: az ellenzéki pártokat arra kérik, hogy az új helyzetre tekintettel értékeljék át álláspontjukat.