Gedeon napja van. | 2024.03.28

Deutsch Tamás: Európa egyik legambiciózusabbja a magyar digitális fejlesztési program

2016-03-24 11:04:35

 Európa egyik legambiciózusabbja a magyar kormány által meghirdetett digitális fejlesztési program, amelynek sikerre vitelében meghatározó szerep jut a könyvtáraknak és közgyűjteményeknek - mondta az Internet Fiesta 2016 csütörtöki budapesti rendezvényén a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

    Deustch Tamás kiemelte: a könyvtárosok és a közgyűjteményi dolgozók közvetlen kapcsolatban állnak azokkal, akik még nem ismerték vagy ismerhették fel a digitális korszakban rejlő lehetőségeket.
    "Az a határozott véleményem, hogy önök a digitális jólét nagykövetei, akik képesek lefordítani, képesek világos, érthető nyelven elmagyarázni a polgároknak, hogy miért fontos számukra a digitális eszközök és szolgáltatások igénybevétele" - tette hozzá a politikus az Informatikai és Könyvtári Szövetség által szervezett egyhetes rendezvénysorozat záróeseményén.
    A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: a kormányzat célja az, hogy "mindenki léphessen egyet előre a digitális világban is", miközben éppen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok azok, amelyek napjainkban nem vagy alig tudnak élni a lehetőségekkel.
    Felidézte, a kormányzat által meghirdetett és aktív szerepvállalásával zajló program legapróbb részleteiről is a magyar polgárok dönthettek az internet és a digitális fejlesztések jövőjéről tavaly rendezett nemzeti konzultáción.
    Deutsch Tamás a programról szólva megemlítette: jövő januártól 27-ről 18 százalékra csökken az internet-szolgáltatás áfája, valamint bevezetnek egy olyan alapcsomagot is, amellyel lehetővé teszik, hogy azok is használhassák a világhálót, akik nem tudták eddig megfizetni.
    Ide sorolta azt is, hogy hamarosan minden háztartás számára elérhetővé válik a legalább 30 megabites internet-hozzáférés lehetősége, a jövő év végére minden település legalább egy közintézményében, közterületén ingyenes wifi-szolgáltatás lesz elérhető, amit 2018 végére minden oktatási, közművelődési intézmény belső tereire kiterjesztenek, emellett digitális oktatási stratégia készül.
    A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: a francia kezdeményezés átvételével, idén Magyarországon tizenhetedik alkalommal megrendezett Internet Fiesta eseménysorozatában mintegy ötszáz település csaknem kétezer rendezvénye kapott helyet; idén az elektronikus könyvek és folyóiratok, valamint a virtuális szolgáltatások kerültek a középpontba.