Tivadar napja van. | 2024.04.20

NVB- és NVI-elnök: valótlanságok és pontatlanságok vannak az MSZP-s NVB-delegált nyílt levelében

2016-03-24 07:36:00

 Több valótlan és pontatlan állítást tartalmaz Litresits Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) az MSZP által delegált tagjának szerdai nyílt levele - írta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke és Patyi András, az NVB elnöke válaszlevelében.

    Mint a két elnök közös, az MTI-hez is eljuttatott szerdai levelében írta, az MSZP-s delegált nemcsak részt vett az NVB szakmai egyeztetésén a népszavazási törvény módosításáról, de javaslatait meg is vitatta a testület, amelyeknek jelentős része be is került a kormánynak átadott, a népszavazási eljárásról szóló törvény módosítására tett javaslatcsomagba.
    Hozzátették: az NVB tagjaként Litresits András is közreműködött annak a döntésnek a meghozatalában is, hogy nem szavazással, hanem konszenzussal egyeznek meg a javaslatcsomag tartalmáról, amely a tagok többsége által támogatott alternatívákat tartalmaz. 
    Jelezték: Litresits András állításával szemben ők nem tettek olyan kijelentést, hogy a neki március 2-án kiadott, az NVI biztonsági kameráinak felvételeit továbbadta Nyakó István szocialista politikusnak. Az NVI, illetve az NVB elnökének Nyakó Istvánhoz írt levelében Litresits Andrásra való hivatkozás annak alátámasztására történt, hogy a felvételeket Nyakó István állításával ellentétben nem titkolták el - hangsúlyozták az elnökök. 
    Pálffy Ilona és Patyi András kitért arra is, hogy a vasárnapi boltzárral kapcsolatos NVB-határozatokkal szemben jelenleg jogorvoslati eljárás van folyamatban a Kúriánál, amelyhez az NVI biztonsági kameráinak február 23-án rögzített összes felvételét hivatalból megküldték. 
    "Az elmúlt időszakban tapasztalható, a sajtó nyilvánosságán keresztül történő folyamatos, olykor minden alapot nélkülöző, vádaskodó kommunikáció alkalmas lehet egy folyamatban lévő bírósági eljárás befolyásolására, amit éppen az érintettek kezdeményeztek" - jegyezték meg.
    Hozzátették: a NVI elnöke és az NVB elnöke a továbbiakban nem a sajtón keresztül, hanem a választási eljárási törvény és az NVB ügyrendjének keretei között kívánják folytatni a kommunikációt Litresits Andrással, ahogyan az NVB többi tagjával is.
    Litresits András szerdán nyílt levelet írt az NVI és az NVB elnökének, ebben azt írta, nem adhatta át Nyakó István szocialista politikusnak az NVI biztonsági kamerájának a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezések körüli vitában fontosnak tartott felvételeit.
    A delegált azt is kifogásolta, hogy Patyi András olyan javaslatot küldött a kormánynak a népszavazási törvény módosításával kapcsolatban, amelyről az NVB nyilvános ülésen nem tárgyalt, nem szavazott, vagyis a miniszterelnöki felkérés ellenére a pártok delegáltjainak észrevételei még különvéleményben sem jelennek meg a kormány előtt. Jelezte: a végleges javaslatból kimaradt például az, hogy az országgyűlési frakciók által kezdeményezett népszavazások esetében se kelljen aláírást gyűjteni, hasonlóan a kormány vagy a köztársasági elnök kezdeményezéséhez, mivel rendelkeznek a kezdeményezéshez szükséges választópolgári támogatottsággal.
    Február 23-án délelőtt tömegjelenet volt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként egy magánszemély, Erdősi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.