Emma napja van. | 2024.04.19

Egyesült Államok: bozóttüzek pusztítanak Oklahomában és Kansasben 

2016-03-24 07:16:00

Kedd este óta puszítanak a bozóttüzek Kansas és Oklahoma határán, s a megfeszített munka ellenére sem sikerült sem eloltani, sem a terjedésüket megakadályozni. 

    Az erős szél és a száraz időjárás miattt ráadásul a többi, Oklahomával szomszédos szövetségi államban, a többi között Arkansasban is aggódnak amiatt, hogy a tüzek átterjednek. 
    Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentése szerint éjjel, a kansasi határon kezdődött a bozóttűz, s az óránként húsz kilométeres szél azonnal "átfújta" a szomszédos Kansas állam területére. Az egyik település lakóit evakuálni kellett, őket átmenetileg szállodákban helyezték el. Egyik államból sem jelentettek sérüléseket, viszont több ház leégett. Hatvanöt tűzoltóautó és több száz tűzoltó segédkezik a tüzek oltásában, az oklahomai olajkutak környékére víztartályokat szállítottak. 
    A meteorológiai szolgálat felhívta az új-mexikói és a texasi hatóságok figyelmét a terjedő bozóttüzek veszélyére, a térségben ugyanis a hőség és a szárazaság mellett erős a szél is.