Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdogan: az egyik elkövetőt tavaly Törökország kiutasította

2016-03-23 21:15:00

 A keddi brüsszeli robbantások egyik elkövetőjét a török rendfenntartó erők Gaziantep városnál elfogták, majd 2015 júniusában kiutasították az országból - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában.

    Elmondta, hogy Törökország tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet külföldi állampolgárságú harcosának kitoloncolásáról a belga hatóságoknak, de mivel azok nem tudták kimutatni a csoporthoz fűződő kapcsolatát, figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést és később szabadon engedték a férfit.
    Erdogan hozzátette: a férfit saját kérésére Hollandiának adták ki, s a fogadó állam szintén kapott tájékoztatást a terrorista kilétéről. A török államfő ugyanakkor azt nem pontosította, hogy miként került a kitoloncolt személy Hollandiából Belgiumba.
    Az Anadolu török állami hírügynökség információ szerint a szóban forgó dzsihadista az a belga állampolgárságú Ibrahim el-Bakraoui volt, aki a brüsszeli repülőtéri támadók egyikeként felrobbantotta magát.
    A török elnök hangoztatta: a terrorszervezetek között nincs különbség, ahogy nincs különbség az isztambuli, az ankarai és a brüsszeli terrortámadások között sem. A világnak újra kell definiálnia a terrorizmus fogalmát.
    Erdogan a keddi brüsszeli robbantásokat követően úgy nyilatkozott, hogy együttes fellépésre van szükség a terrorizmus ellen.
    Egy korábbi beszédében egyébként Erdogan arra figyelmeztetett, hogy Ankarához hasonlóan Brüsszelben vagy bármely másik európai városban is robbanhat pokolgép. Akkor érti majd meg a Nyugat, mit érez a török nép, de már nagyon késő lesz - tette hozzá, úgy fogalmazva, hogy Európa "olyan kígyót melenget a keblén, amely bármikor megmarhatja".
    A török elnök véleménye szerint Európa "aknamezőn táncol" azzal, hogy közvetlenül vagy közvetetten terrorszervezeteket támogat, Európa országai meggondolatlanul viselkednek, "sohasem tudni ugyanis, mikor lép rá az ember az egyik taposóaknára".
    Kedden reggel Brüsszelben két helyszínen követtek el terrorakciókat az IÁ tagjai, legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember vesztette életét, és több mint kétszázan sebesültek meg.