Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kimondhatja a kötelező betelepítési kvóta elutasítását jövő szerdán a testület

2016-03-23 19:36:00

Határozatban utasíthatja el a kötelező betelepítési kvótát a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén.

    A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté VIII. kerületi fideszes polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzet javaslat elfogadásával a közgyűlés kimondhatja: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, mivel az ellentétes Magyarország, így Budapest főváros érdekeivel.
    Továbbá a döntéssel a fővárosi önkormányzat egyetértését és támogatását fejezheti majd ki a kormányának "az illegális bevándorlással szembeni, Magyarország védelme érdekében tett intézkedéseivel kapcsolatban".
    Mint a szerdán közzétett előterjesztésben olvasható, 2015-ben "példátlan kihívással kellett szembenéznie az Európai Unió országainak, így Magyarországnak is. Mintegy másfél millió illegális bevándorló érkezett kontinensünkre, akiknek csak egy része menekült háborús övezetből".
    Az illegális bevándorlás kérdése az önkormányzatokat is kihívás elé állítja, elsősorban azzal, hogy a területén élő lakosság zavartalan mindennapi életvitelét, közszolgáltatásokkal való ellátását a krízis helyzetben is biztosítania kell - írták.
    Kiértek arra, hogy tavaly nyáron Budapest "került erős migrációs nyomás alá" és csak a közszolgáltató cégek által megtett intézkedésekkel kapcsolatban felmerült többletköltségek megközelítik a száz millió forintot.
    Az előterjesztésben azt is olvasható, hogy a bevándorlással erősen érintett európai nagyvárosokban - például Párizsban, Berlinben és Brüsszelben úgynevezett "no-go" zónák alakultak ki, ahol a befogadó társadalom írott és íratlan szabályai nem érvényesülnek, a hatóságok nem vagy nehezen tudják ellenőrzésük alatt tartani a városrészeket.
    "A felelős városvezetés ezt negatív és elkerülendő folyamatnak kell, hogy tekintse" - szögezték le.
    Mint írták, szakértői vélemények szerint az illegális bevándorlás jelentős visszaesésére nem lehet számítani és az ellenőrizetlen bevándorlás fokozott nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
    Az Európai Unió vezetői arról döntöttek, hogy a tagállamok között kötelező kvóták alapján elosztják a bevándorlókat, így Magyarország több tízezer migráns befogadására lehet köteles.
    A kormány ellenzi a kötelező betelepítési kvótát és minden jogi eszközzel fellép a bevezetés megakadályozására. A bevezetés ellen már több mint 1 millió 800 ezer állampolgár tiltakozott aláírásával és közel 900 önkormányzat fejezte ki tiltakozását a kötelező kvóta ellen - olvasható az előterjesztésben.
    Fontosnak tartják - mint írták -, hogy a fővárosi önkormányzat kifejezze egyetértését a kormány migrációs politikája mellett és csatlakozzon "a magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen" mozgalomhoz.
    A testület a fentebb említett többletköltségek megtérítésére vonatkozó javaslatot is tárgyalja a szerdai ülésén.
    Tarlós István főpolgármester március 12-én A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című budapesti konferencián jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén hivatalosan is csatlakozik a kormány kötelező uniós betelepítési kvótát elutasító álláspontjához.