Emma napja van. | 2024.04.19

II. Rákóczi Ferencre emlékeztek Kassán

2016-03-23 18:43:00

 II. Rákóczi Ferencre emlékeztek a fejedelem közelgő emléknapja alkalmából KDNP-s politikusok a szlovákiai Kassán.

    Vejkey Imre, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese ünnepi beszédében kiemelte: a sikeres jövőnk azon is áll vagy bukik, hogy "az értékes múltat és az azt jelképező dicső személyeket megfelelően tiszteljük-e, vannak-e emléknapjaik, mikor tetteikre emlékezünk és hálát adunk azért, hogy történelmünket méltón formálták".
    II. Rákóczi Ferenc emléknapja történelmi jelentőségű, ugyanis a szabadságharcos elődre való emlékezés megerősít abban, hogy a legjobb hagyományainkat tovább éltessük, tovább képviseljük - fogalmazott, hozzátéve: ez megerősít abban, hogy megcselekedjék mindazt, amit a legreménytelenebbnek tűnő helyzetben is meg kell cselekedni.
    A KDNP-s politikus MTI-hez eljuttatott köszöntője szerint kitért arra is: II. Rákóczi Ferenc neve közös értékeket fejezett ki a magyaron kívül a szlovák, a ruszin és a román néphagyományban is, s bár a hatalom a 18. században kifejezetten tiltotta a II. Rákóczi Ferencre való emlékezést, de kultusza mégis egyedülállóan erősödött nemcsak Közép-Európában, hanem a világ szabadságot szerető népeiben is.
    A nap folyamán Kereszténydemokrata Néppárt képviseletében Rubovszky György frakcióvezető-helyettes, az IPU Magyar-Szlovák Baráti Tagozatának elnöke, Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes, valamint Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke koszorút helyezet el II. Rákóczi Ferenc sírján a kassai dómban.
    Az Országgyűlés tavaly március 17-én nyilvánította II. Rákóczi Ferenc emléknapjává március 27-ét, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjének születésnapját. Az országgyűlési határozat tisztelettel adózik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a Cum Deo pro Patria et Libertate zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért. A parlament emellett kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését.