Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fellebbez a zuglói önkormányzat a fakivágások ellen

2016-03-23 13:31:25

 

Fellebbez a budapesti Városliget negyven fájának kivágása ellen a zuglói önkormányzat, mert szerintük az erről szóló határozat több ponton törvényellenes.

    Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere szerdán a Városligetben az MTI-nek azt mondta, hogy az egykori Hungexpo területén található negyven fa kivágásáról szóló határozat ellen a napokban fellebbezést nyújtanak be az V. kerületi kormányhivatalnál, mert az eljárásban több hiba is van. A fák kivágásának engedélyét megalapozó határozatba és a kapcsolódó iratokba hétfőn tudtak beletekinteni.
    Szabó Rebeka egyik hibaként említette, hogy a zuglói önkormányzatnak van tulajdonrésze a Városligetben, ezért ügyfélként kellene szerepelnie az ügyben, ugyanakkor az eljárás megindulásáról elmulasztották értesíteni őket, megsértették ügyféli jogaikat az eljárás során. Tartalmi kifogásuk az, hogy a fakivágásokhoz szükséges ökológiai kockázatelemzés hiányos.
    Szabó Rebeka szerint az előbbiek már önmagában véve olyan komoly hibák, amelyek megkérdőjelezik az egész eljárás törvényességét. Megjegyezte azt is, hogy a fák kivágásra és pótlására nincsen ütemterv.
    Az alpolgármester szerint több törvénybe is beleütközik a határozat, több eljárási hibát is vétettek, ezért a határozatot vissza kellene vonni.
    Szabó Rebeka érdekesnek nevezete, hogy a határozat szerint 7 platánt és 872 oszlopos tiszafát akarnak ültetni a Városligetbe. A tiszafák "kifejezetten lassan nőnek", "nagyon sokat kell majd őket locsolni" és mérgezőek - mondta.