Gedeon napja van. | 2024.03.28

Milliárdos áfacsalás tárgyalása kezdődött a Tatabányai Törvényszéken

2016-03-23 12:44:38

 

Megkezdődött a Tatabányai Törvényszéken szerdán annak az ászári férfinak a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy az általa "mozgatott", sertéskereskedelemmel foglalkozó céghálózat csaknem másfél milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

    A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, F. Szilárd 2012-ben és 2013-ban Hollandiából nettó áron szállított élő sertéseket egy magyar vágóhídnak; az értékesítési láncba egy magyar céget iktattak, amely már áfás számlát állított ki, azonban a forgalmi adót vagy nem fizette be, vagy nem is tett bevallást. Az elcsalt adón F. Szilárd és a vágóhíd tulajdonosa osztozott.
    Az elsőrendű vádlott az áfa eltitkolása érdekében a közbenső cégeket rövid időközönként váltogatta, illetve cserélgette a cégek ügyvezetőit. Ezek az emberek heti százezer forintos fizetésért a nevüket adták a cégekhez, de azok működésébe nem folytak bele.
    A perben összesen kilenc ember került a vádlottak padjára, az elsőrendű vádlottat és több társát bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, valamint sikkasztással, csődbűntettel, valamint közokirat-hamisítással vádolnak.
    Az első tárgyalási napon a vádirat ismertetése után a bíró meghallgatta az elsőrendű vádlottat, illetve nyomozati vallomásokat ismertetett. F. Szilárd elmondta, hogy csak részben érzi bűnösnek magát. A bíróság előtt nem kívánt vallomást tenni és kérdésekre válaszolni.
    A per pénteken további vádlottak meghallgatásával folytatódik.