Andrea napja van. | 2024.04.18

Agrisk.hu: összehasonlíthatóvá válnak a növénybiztosítások

2016-03-22 09:53:31

 Összehasonlíthatóvá válnak a növénybiztosítások, az Agrisk.hu növénybiztosítási portál által kifejlesztett kárszimulátor segítségével - közölte az agrárbiztosítási portál kedden az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint, amely idézi Surmann Árpád agrárbiztosítási szakértőt, a honlap tulajdonosát, a portál azt a célt tűzte maga elé, hogy a gazdálkodók össze tudják hasonlítani az agrárbiztosításokat - néhány adat megadásával - és ki tudják választani a számukra legmegfelelőbbet, a legköltséghatékonyabbat. A honlap és a kárszimulátor funkció is ingyenesen működik. A portál segítségével a bonyolult biztosítási ajánlatok könnyen értelmezhetővé válnak, és a szerződéskötés folyamata is elkezdődhet a portálon keresztül - áll a közleményben.
    A honlap felmérése szerint a gazdák 53 százaléka már legalább egyszer kötött mezőgazdasági biztosítást. A tájékoztatás szerint a válaszadók 43 százaléka biztosan, további 43 százaléka pedig valószínűleg új mezőgazdasági biztosítást szándékozik kötni egy éven belül. A legnagyobb veszélyforrásnak a jégesőt (74 százalék), a viharokat (49 százalék), valamint az aszályt (41 százalék) tartják a gazdálkodók.
    A gazdálkodók 31 százalékának fontos a kárfizetés nagysága, a többség (75 százalék) szeretné, ha annak mértéke előre megállapítható volna. Ezzel összhangban van, hogy a biztosítóválasztás fő szempontja a kárfizetés megbízhatósága (61 százalék) és csak ezt követi az árszint (42 százalék). Az összegzésből az is kiderült, hogy a többség az agrárbiztosításokról az interneten tájékozódik elsődlegesen, és 88 százalékuk már az ajánlatkérésre is az internetet venné igénybe.