Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: egyre többen vesznek fel lakáshitelt

2016-03-22 08:01:55

 Egyre többen vesznek fel lakáshitelt, 42 százalékkal nőtt az új lakáshitelek száma az előző évhez képest - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden.

    Rámutatott: a háztartások vagyoni helyzete javult, és a kedvező kamatkörnyezet, az állami támogatások is segítik a hitelezést. A helyzet a fair banki szabályoknak, az adósságfék-szabályoknak köszönhetően sokkal átláthatóbb.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a hitelfelvétel előtt érdemes több hitelintézet ajánlatát összehasonlítani. Ebben segítséget nyújt a jegybank több mint 600 jelzáloghitel feltételeit bemutató hitel- és lízingválasztó programja. Érdemes rákérdezni még a hitel induló és egyéb költségeire (például az értékbecslés, a közjegyző díjára) a kamat mértékére, a kamatozás jellegére (fix vagy változó), a törlesztőrészletek nagyságára, a futamidő hosszára, illetve a kamat- és díjfeltételek lehetséges változásaira - mondta. Hozzátette: nagy segítség a hitelajánlatok összehasonlításához a hitel számos költségét összefoglaló teljes hiteldíj mutató is (thm).
    Kitért arra is, hogy a bankok felkészültek a hitelezés várható felfutására. Az ügyfeleknek a hétfőn hatályba lépett szabályozás értelmében legalább három nappal a szerződéskötés időpontja előtt meg kell kapniuk a szerződéstervezetet, a kézhezvételtől számított 15 nap gondolkodási idő áll rendelkezésre az ügyfélnek, hogy átgondolja, megfelelő-e a hitel.