Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai hadsereg Észak-Irakban kisebb katonai bázist hozott létre

2016-03-22 08:10:00

Az amerikai hadsereg most először hozott létre iraki földön olyan önálló katonai támaszpontot, amely nem iraki bázison rendezkedik be. Erről Steve Warren katonai szóvivő beszélt hétfőn a Bagdadból közvetített videokonferenciáján a washingtoni Pentagonban (védelmi minisztériumban) lévő újságíróknak. 

    A szóvivő szerint az Egyesült Államok kis katonai támaszpontot hozott létre Észak-Irakban, hogy megvédje azt, a közelben lévő iraki katonai támaszpontot, ahol amerikai tanácsadók segítik az iraki csapatokat és ahol felkészítik őket a moszuli gát esetleg szükségessé váló védelmére. 
    Ez az első alkalom, hogy az amerikaiak ilyen jellegű támaszpontot hoznak létre azóta, hogy 2014-ben - amikor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfoglalta Moszult és környékét - az Egyesült Államok a terrorszervezet elleni küzdelem érdekében csapataival visszatért Irakba. Videokonferenciáján Steve Warren hangsúlyozta, hogy nem harci egységek állomásoznak a bázison, hiszen maga a hely is távol, mintegy húsz kilométernyire esik a frontvonalaktól. "Az elsődleges küldetés, természetesen, az amerikaiak védelme" - mondta Warren, utalva a térségben tevékenykedő amerikai tanácsadókra. Ám elhárította a választ arra a kérdésre, hogy hány tanácsadóról is van szó. Az amerikai sajtó azonban tudni véli, hogy mintegy száztagú katonai tanácsadó-csapat van a térségben. 
    A szóvivő egyúttal azt is bejelentette, hogy hétfőn az Iszlám Állam dzsihadistái megközelítették a támaszpontot, de a támadásban amerikaiak nem haltak meg, az Iszlám Állam két fegyverese viszont - az amerikai ellentámadásban - életét vesztette.