Gedeon napja van. | 2024.03.28

Seszták Miklós: a Paksi Atomerőmű az olcsó energia garanciája

2016-03-21 18:44:00

Az atomenergia a biztonságos energiaellátás alappillére Magyarországon, és ez hosszú távon így marad, jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn, miután látogatást tett a Paksi Atomerőműben - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

    A közlemény szerint a kormány kiemelt figyelmet fordít a létesítményre, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre hatékonyabban működik. A tárcavezető rámutatott, hogy az atomerőmű a fenntartható rezsicsökkentés, az olcsó energia garanciája, és hatékony eszköze az energiafüggőség csökkentésének. 
    Kitért arra is, hogy az erőmű folyamatosan erőfeszítéseket tesz a biztonság és hatékonyság javítására. Utóbbi példájaként említette a 15 hónapos üzemeltetési ciklus bevezetését. Kiemelte, hogy jó ütemben halad a 3-as és 4-es blokk üzemidő-hosszabbítása is, amely további 20 évre biztosítaná a Paksi Atomerőmű működését. 
    "A termelési hatékonysággal legalább egyenértékű követelmény a létesítmény működésének biztonságossága, amelynek fenntartásában és növelésében a kormányzat továbbra is számít az itt dolgozók felelősségteljes és elkötelezett munkájára" - idézi a közlemény a minisztert.
    Seszták Miklós találkozott az erőmű dolgozóival és a szakszervezetek képviselőivel is. 
    Lőrincz László, a PADOSZ (Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete) elnöke az MTI-nek azt mondta, "gyors, célratörő, mellébeszélések nélküli tárgyaláson" három kérdésre, a 2016-os bérekre, a munkaközi szünetek elszámolására és a célprémiumok, jutalmak eddigi korlátozására tértek ki. Utóbbiban a miniszter kész, pozitív válasszal érkezett, de a többiben is reménykeltő volt a válasz, amit az érdekképviseletek kaptak - mondta.
    "A Pakson dolgozó kollégák több évtizedes elkötelezettsége nélkül ma nem tartana ott az erőmű, ahol tart. Tulajdonosként úgy véljük, ezt az eredményes csapatot meg kell becsülni" - idézte a minisztérium közleménye Csiba Pétert, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki a látogatás kapcsán arra is emlékeztetett, hogy az MVM csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű 2015-ben a megtermelt villamos energia mennyisége és a biztonsági mutatók szempontjából is rekordévet zárt. 
    Hamvas István vezérigazgató arról adott tájékoztatást, hogy újabb fejlesztéseket terveznek annak érdekében, hogy tovább javuljon a Paksi Atomerőmű nemzetközi szinten eddig is kimagasló rendelkezésre állása, ami magával vonja azt, hogy nő az olcsó és környezetkímélő módon, szén-dioxid kibocsátása nélkül megtermelt villamos energia mennyisége. Ennek érdekében idén megkezdődik a dízelgenerátorok üzemközbeni karbantartásának bevezetése és a turbinák rekonstrukciója is.