Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vetőmag Szövetség: kukorica hibridek posztregisztrációs fajtakísérlete

2016-03-21 16:57:00

 

Huszonkilenc kukorica hibrid vesz részt az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének posztregisztrációs fajtakísérletében - közölte a Vetőmag Szövetség hétfőn az MTI-vel. 

 

    A tájékoztatás szerint a kísérlet célja, hogy objektív eredmények birtokában a felhasználók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhassanak. A mérési eredményeket várhatóan novemberben hozzák nyilvánosságra.
    A fajtakísérletet 2016-ban is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végzi, a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) szakmai felügyeletével. A kísérleti helyszínek között vannak hagyományosan jó kukoricatermesztő térségek és olyanok is, amelyek alacsonyabb hozamokra képesek.
    A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Így a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudják magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatná őket munkájukban - olvasható a tájékoztatóban.