Gedeon napja van. | 2024.03.28

Húsvéti Fesztivál Hollókőn

2016-03-21 11:25:27

 

Hollókőn szombaton kezdődik a háromnapos Húsvéti Fesztivál, a vendégek kóstolót kapnak a környék palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek is várják - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

    Kelecsényi Péter hozzátette: a húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, de Hollókőn ezeken a napokon megtalálható lesz mindaz, ami a magyar húsvéti ünnepkörhöz tartozik, például hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek.
    Az igazgató elmondta, hogy a háromnapos Húsvéti Fesztiválon a Nógrád megyei faluba ellátogatók megkóstolhatják a híres hollókői házirétest és a palóc borzag pálinkát, valamint megcsodálhatják a helyiek világhírű viseletét, hiszen Hollókőn "divat a hagyomány".
    Szombaton kereplőzéssel és kiszézéssel elevenítik fel Hollókő hagyományait az ófaluban. Vasárnap reggel húsvéti szentmisét és feltámadási körmenetet tartanak, majd megkezdődik a vödrös locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, ami hétfőn is folytatódik.
    Lesz nóta és tánc szombaton és vasárnap a Bakator zenekarral, táncház a Nógrád Táncegyüttessel, mesejátékok a gyerekeknek, akiket Bukovics János palóc mesemondó is szórakoztat. Koncertet ad a Kerekes Band, a Buda Folk Band, a Muzsikás együttes, a Góbé zenekar és Szalóki Ági. Muzsikál a színpadon a Dobroda zenekar, fellépnek a Haraszti ikrek, a Felszállott a páva győztesei.
    Hollókő várában mindhárom napon megrendezik a középkori húsvétot korhű muzsikával, ruhapróbával, lovagi táborral és életképpel, de a lovagok történelemórát és fegyveres bemutatókat is tartanak, valamint ügyességi játékokat is vezetnek a Nógrád megyei világörökségi falu fesztiválján.