Auguszta napja van. | 2024.03.29

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok az illegális bevándorlókról és az egészségügyi rendszerről

2016-03-21 11:06:40

 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a menekültválsággal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal hétfői számában, a Spiegel Online hírportál pedig az egészségügyi rendszer helyzetéről közölt írást.

    A FAZ Megint jönnek menekültek Magyarországra címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte: az "Orbán-kormány kiutat keres, és fontolgatja sátortáborok kialakítását - az osztrák határ közelében".
    Kifejtette: félrevezető azt állítani, hogy a balkáni migrációs útvonalat teljesen lezárták, hiszen a "nagy menekültáradatból (ismét) sok patakocska lett", és az embercsempészet "malmai tovább őrölnek", mindez pedig különösen szembetűnő Magyarországon. Egyebek között hozzátette, hogy a kormány két sátortábor kialakítását tervezi, Körmenden és Szentgotthárdon, és "a véletlen úgy akarta, hogy mindkét település az osztrák határ közelében fekszik". Így felmerül a kérdés, hogy a kormány vajon tovább akarja-e terelni a menekülteket Nyugatra - írta a FAZ szerzője. Hozzátette, hogy "még nem tűnik teljesen határozottnak a koncepció", mindenesetre a hírek szerint egyelőre nem alakítják ki a táborokat.
    A Spiegel Online Orvosok Kelet-Európában: zendülés fehér köpenyben címmel közölte Keno Verseck írását, aki egyebek között kiemelte, hogy egyre több orvos távozik Magyarországról Nyugatra, ahol nagyságrendekkel magasabb fizetésért jelentősen jobb körülmények között dolgozhatnak. Hozzátette, hogy Magyarország ezzel "nem áll egyedül Kelet-Európában", a térség szinte valamennyi országában "hasonlóan vigasztalan" az egészségügy helyzete, és az otthon maradt orvosok és ápolók "egyre gyakrabban lázadnak" a körülmények miatt.
http://www.spiegel.de/gesundheit/diagnose/mediziner-in-osteuropa-die-revolte-der-weisskittel-a-1076297.html