Csongor napja van. | 2024.04.16

A román miniszterelnök szerint téves riasztást adtak az olasz hatóságok a román juhsajtra

2016-03-21 11:05:24

 

Téves és túlságosan általános élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki az olasz hatóságok a román juhsajtra egyetlen gyártó tehéntejből készült terméke helyett - közölte hétfőn Dacian Ciolos román miniszterelnök.

    A kormányfő sürgős tisztázást kért az Európai Bizottságtól a pénteken kiadott riasztás ügyében. Az uniós figyelmeztetés ugyanis úgy értelmezhető, hogy minden Romániából származó juhsajt fertőzésveszélyes. A riasztás az olasz hatóságoktól származik, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.
    Ciolos szerint ezzel szemben valójában kizárólag az Arges megyei SC. Bradet Srl termékei váltak gyanússá, ráadásul az olaszországi esetnél megvizsgált termék nem juhtejből, hanem tehéntejből készült.
    "Nem tudom elfogadni az ilyen tévedéseket, amelyek az egész román élelmiszeriparra kihatnak" - jelentette ki Ciolos, és utalt arra, hogy pontosan ismeri az uniós élelmiszerbiztonsági mechanizmusokat, hiszen korábban  mezőgazdasági biztos volt Brüsszelben.
    A román állategészségügyi hatóság múlt héten elrendelte 20 tonna Bradet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.
    Az Európai Bizottság által kiadott pénteki riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI érdeklődésére pénteken azt közölte: Magyarországra nem szállítottak a román juhsajtból.