Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ukrán parlamenti képviselők Oroszországba, a pilótanő ítélethirdetésére

2016-03-21 07:15:00

Ukrán parlamenti képviselők egy csoportja és az államfő sajtótitkára indult útnak vasárnap a dél-oroszországi Donyeck városba, hogy jelen legyen Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő tárgyalásán az ítélet kihirdetésekor.

    Irina Herascsenko, a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti tömörülés képviselője, a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott - Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló - összekötő csoport humanitárius kérdésekkel foglalkozó alcsoportjának ukrán tagja Facebook-oldalán azt írta, hogy "Porosenko elnök utasítására és a szívünkre hallgatva Szvjatoszlav Ceholkóval (az államfő sajtótitkárával) együtt (Oroszországba) utazunk, hogy támogassuk Nagyija Szavcsenkót a bírósági tárgyaláson". 
    A bejegyzés szerint a tíztagú csapatban rajta kívül még három női képviselő utazik a pilótanőt támogatni, köztük Jurij Lucenkónak, a Janukovics-rezsim alatt bebörtönzött volt belügyminiszter, jelenlegi frakcióvezető felesége.    
    "Remélem, lesz annyi eszük, hogy odaengednek bennünket, képviselőket, akik diplomáciai útlevéllel rendelkezünk, és akik köztük az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének és más nemzetközi szervezeteknek a tagjai is vannak. Különben ez túlságosan árulkodó lenne" - jegyezte meg Herascsenko reagálva arra a hírre, miszerint a pilótanő perére érkező ukránokat nem engedik át az orosz határon. Ez utóbbit Szavcsenko egyik ügyvédje, Nyikolaj Polozov írta vasárnap a Twitteren. 
    A Szavcsenko elleni ítélet kihirdetése várhatóan hétfőn lesz. Az orosz ügyészség 23 év börtönbüntetést kért a pilótanőre, akit azzal vádolnak, hogy bűnrészes két orosz televíziós halálában. 
    Szavcsenko a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanásakor helikopter-pilótaként szolgált az ukrán hadseregben, ahonnan szabadságra ment, és beállt az Oroszország által támogatott szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. 2014 nyarán Luhanszk közelében a szakadárok fogságába esett. 
    Oroszországban azzal vádolták meg, hogy ő volt a tűzkoordinátora annak az aknavető-támadásnak, amelyben két orosz tévés életét vesztette. Szavcsenko azonban kitart amellett, hogy az aknatámadás idején már a szakadárok fogságában volt, erővel vitték ki őt az országból és adták át az orosz hatóságoknak.               
    Szavcsenkót távollétében Julija Timosenko pártja, a Haza (Batykivscsina) listavezetőjeként parlamenti képviselővé választották a 2014 októberében tartott törvényhozási választásokon, továbbá az ET Parlamenti Közgyűlésének is tagja lett.