Andrea napja van. | 2024.04.18

Kamatdöntésre és az inflációs jelentésre figyel a piac a jövő héten

2016-03-20 11:38:00

A piac leginkább a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére és az utána két nappal megjelenő inflációs jelentésre figyelhet a jövő héten.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közli az államháztartás központi alrendszerének február végi alakulásáról szóló részletes adatait. 
    Az előzetes adatok szerint februárban 14,8 milliárd forintos többlettel zárt a központi alrendszer. Egy évvel korábban, 2015. februárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 256,9 milliárd forintot tett ki, ami jóval alacsonyabb volt az előző év azonos hónapjának 407,9 milliárd forintos hiányánál.
    Kedden tartja soron következő kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A testület legutóbbi, február 23-i kamatdöntő ülésén egyhangúlag szavaztak az alapkamat 1,35 százalékon tartására a tagok. Az ülés rövidített jegyzőkönyve szerint a testület kiemelten vizsgálja a külső monetáris környezet alakulását, különösen az Európai Központi Bank (EKB) intézkedéseit, és a márciusi inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat. Az MNB az ülés után kiadja az éves bruttó gazdasági növekedésre vonatkozó (GDP) és inflációs várakozásait.
    Szerdán publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a januári részletes kiskereskedelmi adatokat. Az első becslés szerint a kiskereskedelmi forgalom januárban a kiigazítatlan volumenadatok szerint 1,6 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel a fogyasztás 31. hónapja megszakítás nélkül nő éves összehasonlításban.
    Míg decemberben naptárhatástól megszűrten, éves alapon 3,4 százalékos növekedést regisztráltak az élelmiszerkereskedelemben, addig januárban 1,5 százalékkal csökkent a forgalom az egy évvel korábbihoz képest, amiben a KSH magyarázata szerint elsősorban a magas bázis hatása játszott szerepet.
    Csütörtökön jelenik meg a jegybank soron következő negyedéves inflációs jelentése, amely a kedden kiadott fő számokról ad részletes tájékoztatást. A legutóbbi, decemberi jelentésben a jegybank 2015-re 3 százalékos bővülést prognosztizált, 2016-ra 2,5 százalékos bővülést jeleztek előre, míg 2017-ben a gazdasági növekedés ütemét 3 százalékra várták. A jegybank decemberi jelentése szerint a fogyasztói árszínvonal 2015-ös stagnálása után 2016-ban 1,7 százalékkal, 2017-ben pedig 2,6 százalékkal emelkedik.