Gedeon napja van. | 2024.03.28

BTF - Néptánc-bemutatók és népzenei koncert a programok között

2016-03-19 17:32:00

 

Különleges népzenei koncerttel és két néptánc-bemutatóval tiszteleg a hagyományok előtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF).

 

    Kortárs népzene Bartók és Kodály nyomában címmel április 12-én ad koncertet a Zeneakadémián Rost Andrea, Csík János (ének); Szokolay Balázs (zongora); Szokolay Dongó Balázs (furulya, duda); Havasréti Pál (tekerőlant, ütőgardon) és a Szent Efrém Férfikar. Az esten eredeti népzene és népi hangszerek is megszólalnak, Bartók és Kodály kompozíciói pedig a népi hangszerek hangján, zongorakísérettel csendülnek fel. A koncert ötletét Szokolay Dongó Balázs vetette fel, akinek régi törekvése megmutatni, mennyire természetesen kapcsolódhatnak össze a népi hangszerek és a klasszikus zene - közölték a szervezők az MTI-vel.
    A Müpában mutatja be legújabb táncdrámáját április 14-én a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas Foltin Jolán táncművész, koreográfus-rendező. Az Elmúlik című darab a svábok, bukovinai székelyek és felvidéki magyarok kitelepítésének borzalmait, a szülőföld elhagyásának fájdalmát dolgozza fel. A produkcióban Molnár Piroska, Tóth Ildikó és Chován Gábor színművészek, Appelshoffer János, Béres Anikó, Juhász Zoltán, Rémi Tünde és Végső Miklós táncművészek, valamint a Bihari János Táncegyüttes lép fel.
    Nagy László Menyegző című versét eleveníti meg április 15-én a Násztánc című produkció bemutatója Herczku Ágnes és Hetényi Milán (ének), valamint a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara előadásában a Müpában. Farkas Zoltán "Batyu" koreográfus-rendező igazi falusi lakodalmat varázsol a színpadra, ahol az ifjú pár ünneplése közben a nézők ráismerhetnek az emberi jellem sokféleségére.