Andrea napja van. | 2024.04.18

Párizs: Abdeslam elfogása "jelentős csapás az Iszlám Államnak Európában"

2016-03-19 14:52:00

 

"Jelentős csapás" érte az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet Európában Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjának az elfogásával - mondta szombaton Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a védelmi tanács ülését követően.

 

    "Az elmúlt héten végrehajtott (rendőri) akciókkal több olyan egyént is ártalmatlanítottunk, akik szélsőségesen veszélyesnek és teljesen eltökéltnek bizonyultak" - tette hozzá a tárcavezető, aki szerint "Salah Abdeslamnak a francia igazságszolgáltatás előtt kell majd felelnie a tetteiért".
    Francois Hollande államfő a merényletek logisztikai felelősének brüsszeli letartóztatását követően hívta össze hivatalában a védelmi tanács ülését, amelyen jelen volt Manuel Valls miniszterelnök, valamint a védelmi, a külügyi, a belügyi, az igazságügyi tárca, illetve a hadsereg és a különböző biztonsági szolgálatok vezetői.
    A francia állampolgárságú Salah Abdeslam ellen 2015. november 24-én adott ki európai elfogató parancsot egy francia bíró, ami várhatóan felgyorsítja a gyanúsított átadását a francia hatóságoknak. Az európai elfogató parancsnak köszönhetően az uniós tagállamok között megkerülhető a hagyományos és bonyolultabb kiadatási eljárás. 
    A belügyminiszter elmondta, hogy a novemberi párizsi merényleteket követően indult nyomozás keretében eddig tíz ember került eljárás alá, kettőt Franciaországban, nyolcat Belgiumban vettek őrizetbe, de további egyéneket is keresnek a hatóságok. Üdvözölte a belga hatóságok "hibátlan" munkáját, elsősorban Salah Abdeslam felkutatásában, és a "jó együttműködést" a francia és a belga szervek között. 
    Bernard Cazeneuve megismételte, hogy az év eleje óta Franciaországban 74 ember állítottak elő terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt, közülük 37 ellen indult eljárás, 28-an előzetes letartóztatásban vannak. 
    A belügyi tárca vezetője szerint a "továbbra is nagyon magas szintű terrorfenyegetettséggel szemben az eddigi eredmények arra biztatnak, hogy szüntelenül folytatni kell az erőfeszítéseket". "A terrorizmus elleni háborút fegyverszünet nélkül fogjuk megnyerni" - fogalmazott a belügyminiszter.
    Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A 26 éves férfit a rendőri akcióban a lábán meglőtték. Rövid kórházi ápolást követően szombaton megkezdődött a kihallgatása Brüsszelben. 
    Francois Hollande hétfőn hivatalában fogadja a merényletek áldozatainak hozzátartozóit képviselő egyesületeket, amelyek maguk kezdeményezték a találkozót az államfővel a brüsszeli letartóztatást követően.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány