Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Kravtex-Kühne cégcsoport Credo buszát teszteli a BKV Zrt.

2016-03-19 14:38:00

 

A Kravtex-Kühne cégcsoport nyolcvanöt százalékban hazai gyártású Crdeo Econell CiTY típusú buszát teszteli szombattól a Budapesti Közlekedési Vállalat. 

 

    Süli Csaba, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a legnagyobb magyarországi buszgyártó néhány éve készíti a Credo Econell CiTY típusú buszokat, de amit három hétig tesztel a BKV, egy tovább fejlesztett változat. A teljes, könnyűszerkezetes váz és néhány alkatrész, mint például a kapaszkodók, Mosonmagyóváron, a Kühne Zrt.-nél készülnek. Az emissziós normákat teljesítő Euro 6-os motort Olaszországból, a FIAT-tól vásárolják. A 12 méter hosszú jármű összeszerelését Győrben, a Kravtex Kft. csarnokában végzik - részletezte. 
    Az Econell CiTY csaknem egy tonnával könnyebb, a hasonló méretű buszoknál, és kevesebb üzemanyagot fogyaszt - tette hozzá. 
    A Credo Econell CiTY elődjéből több mint 100 busz a nagyobb városokban közlekedik. Az újabb típus háromhetes tesztjétől azt remélik, hogy a jövőben a BKV Zrt.-nél is megjelenhetnek a Kravtex-Kühne termékei - fejtette ki Süli Csaba. Majd hozzátette: egy autóbusz legyártása négy munkahely megőrzéséhez járul hozzá évente.
    A cégcsoport 1999 óta foglalkozik buszgyártással. Az eltelt időben még egyetlen járművet sem kellett leselejtezni. Jelenleg mintegy 1200 Credo busz "fut a magyar utakon", vannak, amelyek már több mint egymillió kilométert is megtettek - emelte ki a vezérigazgató.  
    A Kravtex-Kühne cégcsoportnak összesen mintegy 400 alkalmazottja van. A Kühne Zrt.-nél még mezőgazdasági gépek, illetve gépipari részegységek gyártásával foglalkoznak. A Kravtex Kft.-nél  pedig autóbuszokat szerelnek össze, fejlesztenek, illetve értékesítenek. Nemrég készült el Mosonmagyaróváron az új, 5600 négyzetméteres csarnokrész is, amely lehetővé teszi többek között a gyártási volumen növelését, valamint erősítheti a Kravtex-Kühne pozícióját a nemzetközi piacon - mondta Süli Csaba.
    A Kühne Zrt. 2014-es nyeresége mintegy 370 millió forint volt. A belföldi értékesítés nettó árbevétele pedig közel 2,5 milliárd forintot ért el, míg 2013-ban valamivel több mint 2 milliárd forintot. A nyilvános adatok szerint a Kravtex Kft. belföldi értékesítésből származó bevétele 4,5 milliárd forint volt, míg 2014. évi mérleg szerinti eredménye közel 79 millió forint.