Gedeon napja van. | 2024.03.28

Orbán: Lengyelországgal szemben sem szeretjük a kettős mércét

2016-03-18 13:57:43

 

Magyarország nem szereti, ezért nem támogatja a kettős mércét senkivel, így Lengyelországgal szemben sem - jelentette ki külföldi újságírók kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, az Európai Unió állam- illetve kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának második napján.

 

    Kiemelte: nem tartja "fairnek" a kettős mérce alkalmazását Lengyelországgal szemben. A kettős mérce pedig azt jelenti, hogy olyat kérnek számon valakin, amelyet másoktól nem várnak el - magyarázta a kormányfő.
    "Több tiszteletet Lengyelországnak! Ez a magyar álláspont" - tette hozzá.
    Orbán Viktor külföldi újságíróknak adott válaszában arra reagált, hogy a TVN24 lengyel hírtelevízió pénteki információi szerint a magyar miniszterelnök az uniós csúcstalálkozó előtt kiállt Beata Szydlo lengyel kormányfő mellett, akit előzőleg Martin Schulz európai parlamenti elnök bírált.
    A TVN24 arról számolt be, hogy Schulz a tagállamok vezetőivel találkozva beszédet tartott, melyben a lengyel alkotmánybíróság körül kialakult válságra is kitért, hosszan ecsetelte a jelenlegi helyzettel kapcsolatos vonatkozó aggodalmait, majd a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete) múlt héten közzétett jelentésének maradéktalan végrehajtását követelte.
    A hírtelevízió értesülése szerint Orbán Viktor ezt követően lépett fel Lengyelország védelmében. "Amennyiben azokat az államokat bíráljuk, melyek az alkotmánybíróság működését szabályozó előírásokkal rendelkeznek, akkor talán azokat az országokat is bírálnunk kellene, melyekben alkotmánybíróság nem is létezik" - idézte a magyar kormányfőt a lengyel televízió.
    A Velencei Bizottság szerint a lengyel alkotmánybírósági válságért az előző és a jelenlegi kormány egyaránt felelős, ezért a testület a varsói alkotmánybíróság ítéleteinek végrehajtására, valamint belpolitikai kompromisszumkeresésre szólította fel a vita résztvevőit.
    A tervek szerint a Velencei Bizottság ajánlásainak végrehajtására sürgetik Lengyelországot abban a határozattervezetben is, amelyet a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére az Európai Néppárt (EPP) készül benyújtani áprilisban az EP-ben.