Auguszta napja van. | 2024.03.29

Winnetou visszatérhet a Karl May Könyvkiadóhoz

2016-03-18 10:58:12

 

Az Európai Unió Törvényszéke pénteki határozatában helyt adott a német Karl May Könyvkiadó keresetének, és semmisnek nyilvánította az Európai Unió Védjegyhivatalának (OHIM) három évvel ezelőtti döntését, amellyel a Winnetou szót törölte a védjegyoltalom alá vett kifejezések sorából.

 

    Winnetou nemes lelkű és jóságos indián törzsfőnök, Karl May német szerző regénysorozatának főhőse.
    A nevéből alkotott védjegy 2003 és 2013 között a Karl May Könyvkiadó kizárólagos monopóliuma volt. A nyomda a többi között filmek, ékszerek, parfümök, kozmetikai és nyomdaipari termékek, bőrből készült árucikkek, háztartási és ruházati cikkek, játékok, élelmiszerek, rendezvények, sőt üdülőtáborok, személyszállítás, szállásadás és étkeztetés vonatkozásában is kizárólagos jogosultja volt a védjegynek.
    A monopólium eltörlése - és egyúttal a fizetendő jogdíjak kikerülése - érdekében a német Constantin Film Produktion Kft. 2010-ben kérte a védjegyhivatalt, hogy vegye ki a szót az oltalom alatt álló kifejezések sorából, amit az meg is tett.
    A Constantin Film egészen máig örülhetett ennek, hiszen leányvállalata, a Rat-Pack-Filmproduktion úgy döntött, a hatvanas évek Winnetou-sikerfilmjei után új filmeket készít. A Rat-Pack tavaly nyáron az albán származású Nik Xhelilaj főszereplésével meg is kezdte a forgatásokat az RTL kereskedelmi tévécsatorna számára.
    A nemcsak irodalmi, hanem kereskedelmi szempontból is érdekes figura körülötti évtizedes vitában azonban úgy tűnik, hogy mégis a Karl May Könyvkiadó nevet majd igazán és utoljára.
    Ugyanis a luxembourgi uniós bírák szerint az OHIM megsértette a közösségi védjegyek rendszerét szabályozó önállóság és függetlenség elvét. A törvényszék bírálta, hogy a védjegyhivatal ahelyett, hogy önállóan értékelte volna, hogy a Winnetou megjelölés a szóban forgó áruknál és szolgáltatásoknál leíró jellegű-e, a német bíróságok határozatait alapul véve hozta meg döntését. Ennek értelmében a kifejezést leíró jellegűnek nyilvánította, ami azt jelentette, hogy az nem állhat védjegyoltalom alatt. A bíróság emellett azt is kifogásolta, hogy az OHIM felszínesen indokolta meg határozatát.
    A törvényszék ítélete miatt a védjegyhivatalnak új határozatot kell hoznia a Constantin Film által benyújtott törlési kérelem tárgyában.