Andrea napja van. | 2024.04.18

Vona: veszélyben vannak az egészségügyi szakdolgozók

2016-03-17 17:40:00

Az egészségügyi ágazat fenntartásában legfontosabb szakdolgozók óriási veszélyben vannak, a kormánynak meg kell hallania a vészharang hangját és cselekednie kell - mondta a Jobbik elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Vona Gábor a sajtótájékoztatót megelőzően Lukács László György frakcióvezető-helyettessel együtt az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről konzultált a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével és alelnökével. 
    Elmondta: "megrázóak" voltak a konzultáción elhangzott információk, az egészségügyi szakdolgozók uniós és régiós összehasonlításban is "szinte kilátástalan helyzetben vannak".
    Az ellenzéki politikus kritikus területnek nevezte a szakdolgozók bérhelyzetét, mint mondta, a vásárlóerőt tekintve a legrosszabb helyzetben vannak regionális összehasonlításban, ezen pedig változtatni kell, különben "nagyon súlyos katasztrófa várható".
    A bérkérdéssel összefügg az emberierőforrás-krízis: a nyugatra elvándorlás, a pályaelhagyás és az utánpótlás hiánya - mondta, hozzátéve, a rendszer nem tud kellő mennyiségű új szakdolgozót "a rendszerbe juttatni". Mint mondta, a politikának, kormánynak sürgősen megoldást kell találnia arra, hogyan tudja vonzóvá tenni az egészségügyi szakdolgozói pályát a fiataloknak. 
    A harmadik kritikus területnek az egészségügyi szakdolgozók egészségi állapotát nevezte, ami - mint mondta - abszurd, de az egyik legrosszabb a társadalomban. Szavai szerint a szakdolgozók olyan pszichés teher alatt dolgoznak, ami lelkileg és fizikailag is megbetegíti őket. Példaként említette, hogy a szakdolgozók körében magasabb a válási arány, mint a magyar átlag, a gyermekvállalási arány viszont alacsonyabb az átlagnál. 
    A politikus mielőbbi változást sürgetett. Egészségileg megroppant emberek nem tudják fenntartani az egészségügyet - jelentette ki. 
    Lukács László György, a párt egészségpolitikusa elmondta: kiszámítható rendszerre lenne szükség az egészségügyi szakdolgozók képzése területén, amely olyan jövőképet tud felmutatni, amelyben van értelme tanulni, dolgozni. 
    Hozzátette: önálló minisztérium keretei között kellene megvalósítani a szakképzést, szükség lenne ösztöndíjrendszerre, és a munkakörülményekben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a családbarát megoldásokra.
    Mint mondta, a Jobbik célja nemzeti konzultációjával - amelynek ez is az egyik állomása volt -, hogy kidolgozzák azokat a javaslatokat, amelyekkel az egészségügyi dolgozók helyzetén javítani tudnak, és rákényszerítsék a kormányt arra, hogy lépjen ezekben a kérdésekben. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány