Auguszta napja van. | 2024.03.29

Együttműködési megállapodást kötött a Veritas Intézet és a hódmezővásárhelyi Emlékpont

2016-03-17 17:01:00

Közös projektek, kutatások és publikációk megvalósításáról kötött együttműködési megállapodást a Veritas Történetkutató Intézet és a hódmezővásárhelyi Emlékpont. A dokumentumot csütörtökön írta alá Szakály Sándor, az intézet főigazgatója és Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője az alföldi városban - tájékoztatta Arany-Tóth Attila, az Emlékpont közönségkapcsolati munkatársa az MTI-t.

    Az Emlékpont és a Veritas Történetkutató Intézet már több konferenciát szervezett közösen. A tavaly június 4-én megtartott, Kényszerhelyzetben címet viselő - a trianoni békediktátum körülményeit és következményeit vizsgáló - tanácskozás, valamint a novemberben, az 1945. évi nemzetgyűlési választások hetvenedik évfordulóján rendezett konferencia is szakmai együttműködésben valósult meg. Jeszenszky Géza egyetemi tanár, volt külügyminiszter szintén a két intézmény rendezésében tartott könyvbemutatót a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben tavaly októberben.
    A közlemény szerint Szakály Sándor kijelentette, a hasonló időszakok kutatását végző intézmények együttműködése előreviszi a szervezetek munkáját, impulzusokat és szakmai kontrollt biztosítanak egymás számára. A főigazgató emlékeztetett: munkatársai már a Veritas létrejötte előtt értek el közösen eredményeket az Emlékpont szakembereivel.
    Miklós Péter a közeljövő terveiről elmondta, a trianoni békediktátum aláírása évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján a két intézmény közösen konferenciát rendez, amelyen a békeszerződések körüli tárgyalások ikonikus alakját, a 170 éve született kiváló diplomatát, gróf Apponyi Albertet helyezik a középpontba.
    Az államszocializmus idején Varga László, a Demokrata Néppárt egykori képviselője kapcsolati hálóját igyekezett feltárni a III/III-as ügyosztály, az erről készült dokumentumokból kiadványt állítanak össze az Emlékpont és a Veritas kutatói - közölte a történész.