Emma napja van. | 2024.04.19

 Támogatja a közös uniós megoldást a cseh és az olasz külügyminiszter

2016-03-17 15:31:34

A migrációs válságban közös összeurópai megoldásra van szükség - állította egybehangzóan Lubomír Zaorálek és Paolo Gentiloni cseh és az olasz külügyminiszter, miután csütörtökön Prágában tárgyalásokat folytattak európai és kétoldalú kérdésekről. 

    Felhívták a figyelmet arra, hogy Szíria és Törökország mellett Líbiára is oda kell figyelni, mert onnan is nagyszámú illegális bevándorló érkezik Európába. Zaorálek szerint nem lehet kizárni, hogy ha az EU-nak sikerül lezárnia a menekültek útját az Égei-tengeren és a Balkánon keresztül, akkor ez a földközi-tengeri menekülési útvonal újra nagyon felerősödik.
    "Ha sikerülne megfékezni a Balkánon át hozzánk tartó menekültáradatot, akkor természetesen elképzelhető, hogy a földközi-tengeri út a nyár folyamán újra rendkívül fontossá válhat" - vélekedett Zaorálek. Rámutatott: "Az Európai Uniónak közösen kell dolgoznia, nem szabad azt az illúziót kelteni, hogy ez a probléma eltűnik." 
    Paolo Gentiloni arra hívta fel a figyelmet, hogy Európának nemcsak a saját területén kell fellépnie, de ott is, ahol a problémák gyökerei vannak. Szíriáról és Líbiáról beszélek" - szögezte le. "Komplex megközelítésre van szükség" - tette hozzá.
    Közös volt az álláspont abban, hogy az Európai Uniónak a migrációs válság minden területén összehangoltan, közösen és az eddigieknél jóval hatékonyabban kellene fellépnie, nehogy megismétlődjön a tavalyi forgatókönyv, amikor az uniós tagállamok területén a menekültek százezrei mozogtak mindenfajta ellenőrzés nélkül. 
    Gentiloni a nap folyamán Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel, valamint Martin Stropnicky védelmi miniszterrel is tárgyalt a menekültválságról. 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó