Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-03-17 14:00:56

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában

    Északkelet-Európában a gyakori frontátvonulás következtében sokfelé borult, szeles, csapadékos az időjárás. A Kelet-európai-síkság területén gyakran fordul elő havazás, hózápor, és emellett - a szeles időjárásnak köszönhetően - hófúvásról is gyakran érkeznek jelentések. A csúcshőmérséklet ezen a területen általában 2 és 4 fok között alakul, ami az ilyenkor megszokottnál enyhébbnek mondható. Szintén gyakran felhős, helyenként borult az időjárás a Földközi-tenger medencéjében és annak környékén, de csapadék csak néhány helyen fordul elő, amely elsősorban eső, zápor, sőt Olaszország déli részén egy-egy zivatar is kialakul. Kevésbé mozgalmas időjárás található annak az anticiklonnak a területén, amely egészen Izlandtól a Fekete-tenger medencéjéig nyúlik le. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően napközben sokfelé derült, száraz az idő, hajnalra helyenként köd képződik. A Kárpát-medence időjárását péntek estig az említett anticiklon peremén érkező száraz levegő alakítja.
    
    Várható időjárás csütörtök estig

    Csütörtökön általában derült, száraz időre számíthatunk, csak a Dunántúlon növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet, de csapadék nem valószínű, majd estére mindenhol kiderül az ég. Főként az Északi-középhegység környezetében, valamit a nyugati határvidéken hajnalra ködfoltok képződhetnek. Pénteken is folytatódik a derült, csapadékmentes időjárás, legfeljebb fátyolfelhők zavarhatják időnként a napsütést. Csütörtökön a változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, majd péntek napközben az élénk nyugati szelet egy-egy erősebb lökés kísérheti. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -3 fok között alakul, de néhol ennél pár fokkal hidegebb is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 12 és 16 fok között várható.