Gedeon napja van. | 2024.03.28

Önálló törvénybe foglalták a behajtási költségátalányt 

2016-03-17 12:12:04

 Az Országgyűlés csütörtökön kivette a polgári törvénykönyvből (Ptk.) és önálló jogszabályba foglalta a behajtási költségátalányt, amelynek összegét negyven eurónak megfelelő forintban határozta meg.  

    A képviselők 155 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 2 tartózkodás mellett fogadták el Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető javaslatát, amely több ponton megváltoztatta a korábbi szabályokat. 
    A parlament meghatározta, hogy a behajtási költségátalány azt a forintösszeget jelenti, amelyet a jogosult a követelése behajtásával kapcsolatos költségei fedezetéül igényel a kereskedelmi ügyletből eredő fizetési kötelezettség teljesítésének késedelmekor.
    Ez az összeg negyven eurónak felel meg a jegybank - késedelem kezdőnapján érvényes - hivatalos deviza-középárfolyama alapján.
    Kósa Lajos indoklásában emlékeztetett, a szabályozás a kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló uniós irányelv helyes átültetését szolgálja, amely a fizetési fegyelem erősítésére született.
    Az elfogadott törvényjavaslat a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az előterjesztő szerint a gyors hatályba lépés azért fontos, hogy a változásokat már a tavalyi üzleti évi beszámolók elkészítésekor alkalmazni lehessen.