Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem találják a rendőrökre támadó fegyveres szökevényeket Brüsszelben

2016-03-16 08:49:27

 

Eredménytelen volt a szerda hajnalig tartó kutatás Brüsszelben a fegyveresek után, akik előző nap házkutatást végző rendőrökre lőttek Brüsszelben, majd elmenekültek a háztetőkön keresztül - jelentette a helyi média.

 

    Belga és francia nyomozók a tavaly novemberi párizsi merényletekkel összefüggésben tartottak házkutatást délután, de egy ajtón keresztül ismeretlenek gépkarabéllyal tüzet nyitottak rájuk. Négy rendőr könnyebben megsebesült.
    A belga szövetségi ügyészség esti tájékoztatása szerint az egyik gyanúsítottat ezt követően agyonlőtték, azonosítani azonban egyelőre nem sikerült.
    Két másik feltételezett tettes a háztetőkön keresztül elmenekült, és azóta is szökésben vannak. A La Derniére Heure című napilap értesülései szerint egy testvérpárról lehet szó, a már korábban is körözött Khalid és Ibrahim El Bakraouiról.
    A testvérek egyikét terrorszervezetben való részvétellel gyanúsítják. Ibrahimot 2010 októberében már elítélték, amiért egy rablás közben rálőtt a rendőrökre.
    A Le Soir című lap arról számolt be, hogy mindössze rutinellenőrzést hajtottak végre kedd délután, nem vártak komoly eredményt a házkutatástól. Az előző napon olyan információk is napvilágot láttak, amelyek szerint a rendőrök a párizsi terrorcselekmények feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot keresték, ezt azonban cáfolták a hatóságok.
    A párizsi merényletek elkövetői közül többen is Brüsszelben éltek korábban. Egyes hírek szerint Salah Abdeslam a támadásokat követően is húsz napon át bujkált a városban.
    A szökésben lévő Abdeslam ellen Belgium a novemberi támadást követő napokban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azt sem tudni biztosan, hogy még Európában van-e.
    A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett novemberi merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.