Emma napja van. | 2024.04.19

Március 15. - Az egészségügy és a demokrácia problémáiról beszéltek a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság tüntetésén

2016-03-15 16:15:00

 

A többi között az egészségügy és a demokrácia problémáiról beszéltek a felszólalók a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság keddi budapesti tüntetésén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára szervezett központi állami ünnepség közvetlen közelében tartottak, a Kálvin téren.

    Büki Zoltán, a civil szervezet vezetője azt mondta, hogy 1848-ban a forradalmárok szabad országban akartak élni, és bár szabadságharcuk elbukott, példát mutattak. Ma ugyanúgy forrnak az indulatok, mint akkor - jelentette ki.
    Fontosnak nevezte, hogy az emberek kiálljanak a gyermekeik jövőjéért. Szerinte a hatalom képviselői élősködnek a népen, és visszaélnek a nekik megszavazott bizalommal.
    A demonstrálók tömött sorokban álltak a Kecskeméti utca és a Múzeum körút kereszteződésénél a szálloda előtt. Egy transzparensen azt lehetett olvasni: "Ahol a politikusok lopnak és hazudnak, ott kötelesség az ellenállás". A tömegben feltűnt Sándor Mária ápolónő.
    A rendezvényen részt vevő ellentüntetők hátat fordítottak a Múzeumkertnek Orbán Viktor miniszterelnök beszéde alatt. Büki Zoltán azt kérte, maradjanak néma csöndben, ezt sokan nem fogadták meg, kiabáltak és fütyültek, dudáltak, sípoltak, így próbálták megzavarni a beszédet.
    A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság demonstrációjának bejelentését először nem vette tudomásul a rendőrség. Sajtóhírek szerint az indoklásban a többi között az szerepelt: a szervezet vezetője, Büki Zoltán által bejelentett 8-10 ezer ember nem fog elférni a 40-50 ezer ünneplő mellett, és "vélhetően zavarni fogja" az állami rendezvényt.
    A bíróság jogerősen hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, és megállapította, hogy a rendőrségnek a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges.