Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lázár: ma a szabadság a választás jogát jelenti

2016-03-15 10:59:07

 

Ma a szabadság a választás jogát, a választás lehetőségét jelenti, ezt a jogot kell megvédenünk nekünk, magyaroknak - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Hódmezővásárhelyen.

    Lázár János az önkormányzat által az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen úgy fogalmazott, a szabadságunk túl drága ahhoz, hogy egyetlen brüsszeli határozat elvehesse, megkurtíthassa. Nincs kvóta a magyar nép egyetértése és engedélye nélkül - mondta.
    A miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta: "ma ebből a jussunkból nem szabad engednünk, ha nem egy birodalom néma tartománya, hanem a szabad Európa független országa akarunk lenni. Márpedig azok akarunk lenni, büszke magyarok, büszke európaiak, de nem a nemzeti függetlenségünk föladása árán" - tette hozzá.
    Hangsúlyozta, a betelepítéspártiaknak nincs igazuk, az önrendelkezésünknek erről a részéről soha sem mondtunk le. Amikor 2004-ben az unióba belépésről szavaztunk, szó sem volt arról, hogy bárki megmondhassa nekünk, kivel kell megosztoznunk a szülőföldünkön, kivel kell társbérletbe költözni a saját hazánkban - közölte.
    Lázár János azt mondta, a kötelező betelepítés alapvető kérdés, amely nemzedékekre határozhatja meg életünket. Erről önmagában nem dönthet egyetlen nemzeti kormány sem saját hatáskörében, még ha kétharmados is a felhatalmazása - tette hozzá.
    A politikus szerint van, aki bagatellizálni akarja a tétet, azt mondja, ágyúval lövünk verébre, hiszen néhány ember az, aki miatt népszavazást akarunk a kvótáról. A miniszter rámutatott, nem néhány ezer emberről van szó, hanem egy elvről, amelynek alapján újra akarják szervezni Európát és meg akarják mondani, mit tegyünk.
    A kötelező betelepítés precedens, jogalap, amelyre azután hivatkozni lehet. A kvóta arányszám, ha holnap többen jönnek, akkor vele nő a kvóta is, hiszen az elvet egyszer már elfogadtatták velünk - mondta.
    Lázár János kijelentette, "ha kvóta lesz, nincs visszaút". Aki erre útra lép, ezen az úton kell járnia mindig, legalábbis addig, amíg Brüsszel be nem látja, hogy amit megoldásnak hitt, az maga a probléma - közölte a miniszter.