Gedeon napja van. | 2024.03.28

Zaorálek szerint Oroszország "élősködik" a migrációs válságon

2016-03-15 10:30:54

 Oroszország "élősködik" a jelenlegi migrációs válságon és menekültekkel "látja el" Európát - jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter egy keddi lapinterjúban az Európai Unió hétfői külügyminiszteri tanácskozásán szerzett értesülésekre hivatkozva.

    "Az oroszok nagyon aktívak abban, hogy mindenféle északi utakon, például repülőgépekkel migránsokat szállítanak hozzánk. Bizonyítékaink vannak arra, hogyan segítenek szláv testvéreink abban, hogy minél nagyobb számú migránssal lássanak el minket" - nyilatkozta Zaorálek abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági lap közölt kedden.

    Az Európai Unió jelenleg igyekszik lezárni a migráció balkáni útvonalát és szeretne megállapodni Törökországgal az illegális migránsok visszaszállításában. Lubomír Zaorálek szerint most az a veszély fenyeget, hogy a migránsok Európába vezető más útvonalakat fognak keresni. Ezek egyike lehet az Oroszországon és a skandináv államokon keresztül vezető migrációs útvonal, amelyet már tavaly felfedeztek - mutatott rá az újság.
    Arról, hogy Moszkva esetleg támogatja az orosz területen folyó embercsempészetet, tavaly ősszel röppentek fel az első hírek. Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter például októberben magyar kollégájára hivatkozva jelezte ezt a cseh sajtóban. Miután az érintett magyar miniszter cáfolta, hogy ilyen információt közölt volna Stropnickyvel, a cseh védelmi tárca vezetője úgy pontosított, hogy ezekről a dolgokról a védelmi miniszterek akkori brüsszeli tanácskozásán volt szó. Oroszország néhány kivételtől eltekintve nem fogad be menekülteket, de engedélyezi nekik a területén való áthaladást - írja a prágai sajtó.