Rudolf napja van. | 2024.04.17

Szakértő: Albánia és Olaszország felé terelődhet a migrációs útvonal

2016-03-15 07:01:00

 A következő időszakban a legnagyobb valószínűséggel Albánia és azon keresztül Olaszország felé terelődhet az Európába igyekvő migránsok elsődleges útvonala - mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója hétfőn, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

    A szakértő hangsúlyozta, a helyszínen tartózkodó munkatársai azt tapasztalták, hogy a macedón hatóságok sokkal rendezettebbek görög társuknál, emellett Bulgária bejelentette, hogy Magyarországhoz hasonlóan hajlandó meghosszabbítani kerítését. Orbán Balázs mindebből arra következtetett, hogy a menekültek elsősorban Albánia felé veszik majd az irányt, ahonnan az Adriai-tengert átszelve Olaszországba mehetnek.
    Az intézet vezetője ugyanakkor megjegyezte, amennyiben a hétfőihez hasonló tömegjelenetek alakulnak ki a macedón-görög határon, akkor az is elképzelhető, hogy a helyi hatóságok nem kockáztatják meg a komolyabb erőszakos események kialakulását és átengedik a bevándorlókat. Ebben az esetben akár Magyarország déli határszakaszán is újra tömegek torlódhatnak fel - tette hozzá.