Emma napja van. | 2024.04.19

Seehofer: politikai földrengést okoztak a tartományi választások

2016-03-14 19:08:00

 Politikai földrengést okoztak Németországban a vasárnapi tartományi választások, amelyek eredményei azt mutatják, hogy irányváltásra van szükség a szövetségi kormány menekültpolitikájában - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök hétfőn Münchenben.

    A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke pártja elnökségi ülése után sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) előretörése a CSU és az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) alkotta pártszövetség létét fenyegeti, és a tartományi választásokon kibontakozott folyamatok oda vezethetnek, hogy a 2017-es parlamenti (Bundestag-) választás után nem lehet majd nagykoalíciót kötni.
    Hangoztatta: már tavaly szeptemberben megjósolta, hogy nagyon súlyos gondok lehetnek a menekültek beáramlásából, és fél év elteltével egy szavát sem kell visszavonnia. Ráadásul a veszély tovább fokozódott, és előfordulhat, hogy a "mélyrepülésből zuhanórepülés lesz, majd a becsapódás következik" - mondta.
    Az AfD-vel szemben csak a menekültpolitika alapvető módosításával lehet sikerrel fellépni, és csak ez lehet a válasz a CDU "gigantikus bukására" is - tette hozzá. Kiemelte, hogy a CSU továbbra is minden erejét megfeszítve igyekszik irányváltásra késztetni a berlini vezetést.
    Az Angela Merkel által szorgalmazott EU-Törökország együttműködéssel kapcsolatban leszögezte, hogy a CSU elutasítja a vízummentesség és az uniós tagság megadását Törökországnak, és figyelmeztetett: elfogadhatatlan lenne, ha a Törökországból, Jordániából vagy Libanonból befogadandó menekültkontingensek "német kontingensek" lennének, vagyis ha csak Németország fogadna be legális úton érkező menekülteket.
    Horst Seehofer kijelentette: a szövetségi kormány nem mehet el szó nélkül a török demokrácia állapota körüli gondok, a sajtó-, a vélemény- és a vallásszabadság korlátozása mellett, és egyértelműen és nyilvánosan jeleznie kell, hogy kifogásolja ezeket a fejleményeket. A CSU elutasítja, hogy Berlin "a cél szentesíti az eszközt alapon" folytasson együttműködést Ankarával - mondta Horst Seehofer.
    A bajor miniszterelnök tájékoztatójával egy időben Angela Merkel Berlinben nyilatkozott a vasárnapi választások eredményeiről és lehetséges következményeiről. Kiemelte, hogy az eredményeket ugyan nagyban meghatározta az európai menekültválság megoldatlansága, de ez nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében. A többi között hozzátette, hogy nem tartja a CDU létét fenyegető veszélynek az AfD megerősödését.
    Angela Merkel nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy kér-e bizalmi szavazást maga ellen a parlamentben (Bundestag).
    Sigmar Gabriel, a CDU/CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) berlini tájékoztatóján az AfD előretöréséről szólva kiemelte, hogy a kormány eddigi menekültpolitikáját kell folytatni, és "nem szabad futni a populisták után".
    A politikus a ZDF országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva egyebek között hozzátette, hogy a berlini vezetés elleni folyamatos hangulatkeltésével Horst Seehofer is felelős az AfD megerősödéséért. 
    Hangsúlyozta, hogy a bajor miniszterelnök által szorgalmazott megoldás, a nemzeti határok egyoldalú lezárása nem vezet eredményre, mert a menekültek új utakat keresnek, és a Földközi-tengerből megint tömegsír lesz. 
    Az SPD Rajna-vidék-Pfalzban a tartományi kormánykoalíció nagyobbik pártjaként ugyan megnyerte a választást, és növelte támogatottságát, Baden-Württembergben és Szász-Anhaltban viszont kisebbik koalíciós pártként támogatói jelentős részét elveszítette, a negyedik helyre esett vissza a pártok erősorrendjében, és gyengülése miatt a koalíció elveszítette a többséget. Sigmar Gabriel az eredményekről szólva kiemelte, hogy egy pillanatra sem gondolt a lemondásra, és arra törekszik, hogy vezetésével az SPD hozzájáruljon a "demokratikus közép" megerősödéséhez.