Emma napja van. | 2024.04.19

Nem jött létre az MKP és a Most-Híd közötti találkozó - FRISSÍTETT (új: a Most-Híd reagálása)

2016-03-14 15:52:00

 Nem jött létre hétfőn az a találkozó, amelyen a Magyar Közösség Pártjának (MKP) és a Most-Híd magyar-szlovák pártnak a küldöttei tárgyaltak volna a szlovákiai magyar politika jövőjéről. A találkozót a parlamenten kívül maradt MKP mondta le, mert a hétvégén a Most-Híd úgy döntött, hogy a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) is hajlandó tárgyalni a kormányalakítási egyeztetések során. A Most-Híd a találkozó elmaradására nyilatkozatban reagált, ebben meglepőnek és csalódáskeltőnek nevezték az MKP döntését.

    A találkozóról való MKP-távolmaradást Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának (OT) elnöke és a felvidéki magyar párt által az egyeztetésre delegált küldöttség további három tagja jelentette be hétfőn délelőtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatójukon.
    Az MKP számára nem elfogadható az együttműködés az SNS-el, ezért a hétvégén előállt körülmények mellett a hétfőre tervezett találkozón nem vesz részt, ám mivel a közös magyar érdekképviselet létrejöttét továbbra is fontosnak tartják, azt javasolják, hogy az egyeztetést tartsák meg, de csak az új szlovák kormány létrejötte után.
    Szigeti László a sajtótájékoztatón felidézte: a múlt héten elfogadták a Most-Híd meghívását, erről szóló válaszlevelükben a két párt közötti lehetséges együttműködés alapelveit is lefektették, ennek egyik pontja az volt, hogy mindkét fél - korábbi álláspontjukat megerősítve -  kizárja az együttműködést az SNS-szel. Arra utalva, hogy a Most-Híd olyan kormánykoalícióba készül belépni, amelynek az SNS is része, rámutatott: a hétvégén kialakult helyzet számukra aggályos és ezért az egyeztetés elhalasztását javasolják.
    "Mindazonáltal pártunk továbbra is fontosnak és szükségesnek tartja az MKP és a Most-Híd közti tárgyalásokat" - szögezte le Szigeti, hozzátéve: az új kormány megalakulása után helyzetértékelést tartanak és annak fényében döntenek majd a folytatásról.
    "A bújócska ideje befejeződött, amit most produkál a Most-Híd, az nekünk elfogadhatatlan" - mondta a Most-Híd hétvégi döntésére utalva Bárdos Gyula, az MKP tárgyalódelegációjának egyik tagja, aki szerint jelzésértékű, hogy Bugár Béla március 14-én, a második világháborús fasiszta szlovák állam létrejöttének évfordulóján ül le tárgyalni az SNS-el. Kiemelte: az, aki azt hiszi, hogy egy az SNS-szel alkotott kormánykoalícióban magyar érdekképviseletet lehet megvalósítani, az vagy naiv, vagy már le is mondott a magyar érdekképviseletről. "Ez a politikai naivitás Csimborasszója" - fogalmazott Bárdos, hozzátéve: egyértelműen elutasítják, hogy egyéni vagy gazdasági érdekek miatt lemondjanak a magyarság érdekképviseletéről.
    Bugár Béla pártja az MKP döntése kapcsán kiadott nyilatkozatában azt írta: sajnálattal vették tudomásul az MKP döntését, amelyet meglepőnek és csalódáskeltőnek tartanak. "Kifogásként a kormányalakítást hozzák fel; azonban a Híd - MKP találkozó tétje nem a kormány összetétele lett volna, hanem a szlovákiai magyar politikai képviselet jövőjének megvitatása" - tette hozzá.
    "Amennyiben az MKP megtalálja magában az erőt, hogy a szavak után a tettek mezejére lépve is megpróbáljon együttműködni magyar-magyar téren, a Híd változatlanul készen áll a tárgyalásokra" - írta közleményében a Most-Híd.