Auguszta napja van. | 2024.03.29

Görögország eszközöket kap segítségül az unió tagállamaitól

2016-03-14 15:38:00

 A migránsok ellátása érdekében további - különféle eszközökből álló - segélyt kap Görögország az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében. A héten több tagország mellett várhatóan Magyarország is felajánlást tesz - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón.

    Görögországnak a mechanizmus december 3-i aktiválása óta az unió országai és Norvégia 87 ezer eszközt juttattak, köztük gyógyszereket, matracokat, sátrakat és ágyakat.
    Margarítisz Szkínász arról tájékoztatott, hogy a hétvégén Hollandia 12 kisbuszt és 90 generátort, az Egyesült Királyság ezernél is több sátrat, Franciaország 4 tisztálkodásra és 12 szállásra alkalmas konténert ajánlott fel, továbbá 5 ezer vizeskannát.
    Luxemburg hétfői felajánlása szerint 30 generátort, 750 ágyat matraccal, 300 széket, 1000 vizeskannát, 5000 párnát és 500 emeletes ágyat juttat el a rászoruló görög területekre - mondta el a szóvivő. Hozzátette: a héten további kiegészítő felajánlások várhatók Magyarországtól, Ausztriától, Németországtól és más uniós tagállamoktól is.
    Hrisztosz Sztilianidesz, az EB humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja közölte: a polgári védelmi mechanizmus keretében tett jelentős felajánlások az európai szolidaritás bizonyítékai.
    Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. Athén tavaly december 3-án kérte először az Európai Unió segítségét a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.
    A migrációs krízishelyzet miatt Görögország február 29-én másodszor aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát. 
    Magyarország március 8-án ajánlott fel Görögországnak ezer alumíniumvázas tábori ágyat. A felajánlást a görög hatóságok el is fogadták. A segélyszállítmány Románián és Bulgárián keresztül jut el Görögországba, az ottani katasztrófavédelem athéni központi raktárába, ahol döntenek majd végleges felhasználási helyéről.