György napja van. | 2024.04.24

FM: a kormány a tejtermelőkkel van

2016-03-13 19:20:00

 

A kormány a tejtermelőkkel van, és eddig is számos intézkedést tett a tejágazatért - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) vasárnap az MTI-vel.

 

 

 Előzőleg az LMP úgy fogalmazott, hogy a tejágazat az összeomlás szélén áll, gyors intézkedésekre van szükség, a tejtermelőknek ítélt 11,44 milliárd forintos többletforrás azonban csak egyfajta lélegeztetőgép.
    Erre reagálva a szaktárca közleményében részletezte a kormány eddigi intézkedéseit, így például a Vidékfejlesztési Programban kiemelten támogatást kap az élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó technológiafejlesztés, a közösségi tejmarketing több mint 400 millió forintos többlettámogatásban részesült és európai szinten kiugróan magas a termelői támogatási rendszer. 
    Az FM megjegyezte, hogy a tejágazat lassan egy éve Európa szerte kihívásokkal küzd a tartósan alacsony tej átvételi árak miatt, így európai szintű megoldások szükségesek. A 2016. március 14-i Mezőgazdasági és Halászati Tanácson is a magyar tejtermelők érdekében kíván intézkedéseket kiharcolni a Földművelésügyi Minisztérium más agrárkormányzatokkal szövetkezve - hangsúlyozta a szaktárca. 
    A minisztérium mindemellett az LMP-hez hasonlóan szolidaritásáról biztosította mindazokat a tejtermelőket, akik demonstrációkon kívánják felhívni valamennyi piaci szereplő, kereskedő figyelmét a tisztességes forgalmazói magatartásra, amelyet hatóságok révén az FM is mindenkivel be kíván tartatni.