Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új hímoroszlán érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

2016-03-13 18:30:00

Új hímoroszlán érkezett a Nyíregyházi Állatparkba - közölte az intézmény szóvivője vasárnap az MTI-vel.
Révészné Petró Zsuzsa elmondta, hogy az ötéves, Zeusz névre hallgató oroszlánt az hollandiai arnhemi Burgers' Állatkerttől kapta a park.
    A szombaton érkezett hím most ismerkedik a gondozóival, a kifutójával, az oroszlánházzal és annak külső területével. Az új hely megismerése, várhatóan egy hét után engedik majd a nyírségi állatparkban élő három fiatal nőstény oroszlánhoz a későbbi szaporulat reményében.
    A hímet a sörényéről könnyű felismerni, és 200 kilogramm feletti súlya is nagyobb, mint a nőstényeké, amelyek 120-185 kilósak.
    Az oroszlán a tigris után a legnagyobb termetű és a legelterjedtebb nagymacskaféle. Az emlős Fekete Afrika legnagyobb részén megtalálható. A legtöbb oroszlán Közép- és Dél-Afrika országaiban, Botswanában, Angolában, Mozambikban, Zambiában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban él. Kisebb populációja Kelet- és Nyugat-Afrikában is előfordul.
    A történelmi időkben Eurázsiában is éltek oroszlánok, az utolsó vadon élő állatok, az ázsiai alfaj tagjai ma csapán az Északnyugat-India területén lévő Gir-erdőben fordulnak elő.