Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több ezren tüntettek a lengyel alkotmánybíróság varsói székhelye előtt - FRISSÍTETT (új: részletek)

2016-03-12 14:55:38

 Több ezren tüntettek szombaton a lengyel kormány ellen a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) elnevezésű mozgalom, valamint az ellenzéki pártok, köztük a Polgári Platform (PO) és a Nowoczesna (Modern) által szervezett, az alkotmánybíróság varsói székhelye előtt zajló tiltakozáson.

    A tüntetésen, melyet Helyreállítjuk az alkotmányos rendet jelmondattal rendeztek, a PO által vezetett varsói önkormányzat szerint közel 50 ezren, a varsói rendőrség becslése szerint mintegy 15 ezren vettek részt. Az uniós és a lengyel nemzeti zászlók alatt vonuló tüntetők a Szabadság, egyenlőség, demokrácia, illetve a Hirdessétek ki! jelszavakat skandálták. A tiltakozás rendbontás nélkül zajlott.
    A tüntetés az alkotmánybíróság varsói székhelye előtt kezdődött, a résztvevők onnan a belvároson át az elnöki palota elé vonultak. A tiltakozó akciót azután tartották, hogy Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő szombat délelőtti sajtóértekezletén bejelentette: a Velencei Bizottság pénteki véleménye ellenére nem hirdetik ki a hivatalos közlönyben, s így nem léptetik hatályba a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt decemberi alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő alkotmánybírósági ítéletet. 
    A PiS szerint törvényellenes módon elfogadott alkotmánybírósági döntés kihirdetését a tüntetésen felszólaló ellenzéki vezetők is követelték. Ryszard Petru, a Modern elnöke elmondta: ez ügyben további, "különféle formájú" tiltakozásokat is szerveznek. Nem zárta ki a szejm feloszlatására irányuló kezdeményezést sem.
    A PO-többségű parlament tavaly ősszel, röviddel a parlamenti választások előtt öt új bírót választott meg, elérve ezzel, hogy a 15 tagú testület összes tagja PO-jelölt legyen. A választások nyomán hivatalba lépő új jobboldali kormány érvénytelenítette ezt a döntést, és az öt PO-jelölt helyébe öt saját új bírót választatott meg. Az alkotmánybíróság szerint a PO és a PiS többségű szejm döntése is legalább részben alkotmányellenes volt, ám az államfő mind az öt megválasztott bírót beiktatta, de a taláros testület csak kettejük beiktatását ismerte el, a többiek nem vesznek részt a testület ülésein.
    A Velencei Bizottság pénteken úgy foglalt állást, hogy az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások alááshatják a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.