Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyilvánosságra kerültek a spanyol királyi pár magánüzenetei, amelyeket egy hitelkártyacsalással vádolt barátjuknak írtak

2016-03-10 19:10:00

 Nyilvánosságra került a spanyol királyi pár másfél évvel ezelőtti üzenetváltása egy régi barátjukkal, amelyet azután folytattak, hogy kiderült: a férfi is érintett az ország egyik legnagyobb bankjában, a Caja Madridban történt hitelkártyacsalásban. A spanyol igazságügyi miniszter csütörtökön vizsgálatot indított a magánüzenetek napvilágra kerülése miatt.

    Az eldiaro.es című internetes lap szerdán közölte az iMessage beszélgetés szövegét, amely 2014 október 15-én kezdődött a királyné által Javier López Madridnak írt bátorító üzenettel.
    "Írtam neked, amikor kijött a cikk a kártyákról a szaros LOC-on (az EL Mundo című napilap melléklete), és tudod, hogy mit gondolok, Javier. Tudjuk ki vagy, tudod kik vagyunk. Ismerünk, szeretünk, tisztelünk. A többi, merde (szar). Egy puszi, jógatárs (miss you (hiányzol)!!!)" - írta Letícia, aki a spanyol sajtó információi szerint jó barátságban van a férfi feleségével is.
    "Nagyon köszönöm nektek, a jövőben fokozottan óvatos leszek, egy nagyon nehéz országban élünk, tudatosabban fogok viselkedni" - jött a válasz.
    "Csatlakozom a chathez, de jobban szeretnék egy kicsit beszélgetni elektronikai közvetítés vagy telefon nélkül. Eszünk holnap? Ölelés" - kapcsolódott be a beszélgetésbe PF PT, aki a lap szerint VI. Fülöp király.
    A férfi erre azt válaszolta, hogy épp San Franciscóban van, majd megállapodtak abban, hogy ha visszatér, találkoznak.
    Az eldiario.es szerint a találkozóra egy hét múlva került sor.
    A spanyol igazságügyi miniszter szerint felmerül a magántitok megsértésének gyanúja a királyi pár magánüzeneteinek közzétételével kapcsolatban, ezért szeretné feltárni, hogyan szivároghattak ki ezek az információk.
    A 48 éves vállalkozó Javier López Madrid iskolatársa volt a spanyol uralkodónak, barátságuk onnan ered. A férfi tanácsadói tisztséget töltött be a Caja Madridban, amelynek pénzéből a vádhatóság szerint, 10 éven át összesen több mint tizenötmillió eurót (4 milliárd 660 millió forint) költött el saját célra az ügy 66 vádlottja. López Madrid az ügy kirobbanása után több mint 34 ezer eurót visszafizetett a banknak. Az ügyész másfél éves börtönbüntetést kért rá.
     A spanyol korrupció elleni ügyészség szerint a visszaélést úgy követték el, hogy fizetéskor a nyilvántartásban nem szereplő hitelkártyákat használtak, amelyek egy létező bankszámlához kapcsolódtak. A banki könyvelésben pedig utólag, kézzel írták át a magánkiadásokról szóló tételeket. Az ügyleteknek a bank államosítása vetett véget.
    A vádlottak között van Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori spanyol vezetője, volt gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes, aki 2010-2013 között állt a ma Bankia néven működő egykori Caja Madrid élén.
    A királyi ház a sajtó megkeresésére az üggyel kapcsolatban annyit közölt: a vállalkozó és a királyi pár már nem áll baráti kapcsolatban.